tworzenie wyrazów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
toma8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: toma8888 »

Ile można utworzyć wyrazów z sensem lub bez, z liter wyrazu LOKOMOTYWA które mają 3 litery?
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: mizera03 »

moim zdanie \(\displaystyle{ 8^{3}}\)
toma8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: toma8888 »

nie, bo O sie powtarza 3 razy wiec trzeba jakos odjac te sytuacje. bo mozna utworzyc wyraz np. OKO ale uaywajac roznych O ale wyraz jest ten sam
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: Hania_87 »

ale przecież w słowie LOKOMOTYWA jest 10 liter..
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: mizera03 »

jest 10 liter a ja potraktowalem 3 o jako jedno bo wyzary oko i oko sa takie same mimo ze inne o. tak mi sie wydaje ale nie jestem tego pewien.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: *Kasia »

1. Bez litery O: \(\displaystyle{ 7\cdot 6\cdot 5}\).
2. Z 1 literą O: \(\displaystyle{ 3!\cdot 1\cdot C^2_7}\).
3. Z 2 literami O: \(\displaystyle{ 3\cdot 7}\).
4. Z 3 literami O: 1.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, o 10:51 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
toma8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: toma8888 »

ma wyjsc 1680, wlasnie nie wiem jak to poprawnie wszystko zapisac ;/
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: *Kasia »

toma8888 pisze:ma wyjsc 1680
Jakim cudem? Nawet zakładając, że litery O są rozróżnialne, to masz \(\displaystyle{ 10^3=1000}\)
toma8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: toma8888 »

widocznie musi byc błąd w odpowiedziach . dzieki za odp

jak mozecie zerknijcie jeszcze na :
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=48228
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: Hania_87 »

też jest błąd
Awatar użytkownika
speedy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2007, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

tworzenie wyrazów

Post autor: speedy »

\(\displaystyle{ \frac{(10-3)! }{3}}\)
Wtedy wychodzi wynik 1680 ale nie bardzo mi pasuje to rozwiązanie
Robert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 gru 2008, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

tworzenie wyrazów

Post autor: Robert92 »

toma8888 pisze:wlasnie nie wiem jak to poprawnie wszystko zapisac ;/
To jest poprawne rozwiązanie:
*Kasia pisze:1. Bez litery O: \(\displaystyle{ 7\cdot 6\cdot 5}\).
2. Z 1 literą O: \(\displaystyle{ 3!\cdot 1\cdot C^2_7}\).
3. Z 2 literami O: \(\displaystyle{ 3\cdot 7}\).
4. Z 3 literami O: 1.
Wystarczy wszystko zsumować.

\(\displaystyle{ 210+126+21+1=358}\)

P.S. Odświeżam temat, bo na pewno komuś może się jeszcze przydać.
ODPOWIEDZ