pare przykładów, z którymi nie potrafię sobie poradzić
podane przykłady należy zapisać bez używania symbolu silni i uprościć ułamek:
a) \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-3)!}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{(n+1)!}}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{(n+3)!}{(n+1) (n+3) n!}}\)
błagam o pomoc...
A może tak temat regulaminowy, co?
Obliczenia z silnią.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: trójmiasto
- Podziękował: 4 razy
Obliczenia z silnią.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2007, o 22:13 przez strachsiebac, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Obliczenia z silnią.
a) \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-3)!} =\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)!}{(n-3)!}=n(n-1)(n-2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: trójmiasto
- Podziękował: 4 razy
Obliczenia z silnią.
dziękuję bardzo!
prosiłabym jeszcze o następne trzy przykłady
będę bardzo wdzięczna!
prosiłabym jeszcze o następne trzy przykłady
będę bardzo wdzięczna!
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Obliczenia z silnią.
c)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{(n+1)!} =
\frac{(n-2)!}{(n-2)!(n-1)n(n+1)} =\frac{1}{(n-1)n(n+1)}}\)
d)
\(\displaystyle{ \frac{(n+3)!}{(n+1) (n+3) n!} =
\frac{n!(n+1)(n+2)(n+3)}{(n+1) (n+3) n!} =
n+2}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{(n+1)!} =
\frac{(n-2)!}{(n-2)!(n-1)n(n+1)} =\frac{1}{(n-1)n(n+1)}}\)
d)
\(\displaystyle{ \frac{(n+3)!}{(n+1) (n+3) n!} =
\frac{n!(n+1)(n+2)(n+3)}{(n+1) (n+3) n!} =
n+2}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: trójmiasto
- Podziękował: 4 razy