Zadanko, rachunek prawdopodobieństwa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Azz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 6 lis 2007, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 8 razy

Zadanko, rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: Azz »

Mamy liczby 1,2,3,4,5,6 ile jest możliwych ustawień, w których

d) na początku lub na końcu stoi 1, odległość zaś pomiędzy 1 i 4 jest mniejsza niż odległość pomiędzy 1 i 6

Jak się do tego zabrać?
jovante
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 56 razy

Zadanko, rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: jovante »

\(\displaystyle{ 2\cdot(4+3+2+1)\cdot3!=120}\)
Azz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 6 lis 2007, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 8 razy

Zadanko, rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: Azz »

Mógłbym dostać jakieś słowo wytlumaczenia ?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Zadanko, rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: *Kasia »

Na dwa sposoby wybierasz miejsce, w którym jest 1. Resztę możesz ustawić na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów, ale tylko połowa spełnia warunek związany z odległością.
Czyli \(\displaystyle{ 2\cdot \frac{5!}{2}=5!}\)
ODPOWIEDZ