Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
bulciaa
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Post
autor: bulciaa »
Witam!!
Proszę o sprawdzenie zadania czy jest ono dobrze zrobione
Na ile wszystkich różnych sposobów można ustawić w szeregu 7 kobiet i 7 mężczyzn, tak aby żadne dwie osoby tej samej płci nie stały obok siebie.
K=7
M=7
K M K M K M K M K M K M K M
K: \(\displaystyle{ P_{7}}\)=7!=5040
M: \(\displaystyle{ P_{7}}\)=7!=5040
\(\displaystyle{ P_{7}}\)*\(\displaystyle{ P_{7}}\)= 5040*5040=25401600
M K M K M K M K M K M K M K
\(\displaystyle{ P_{7}}\)*\(\displaystyle{ P_{7}}\)= 5040*5040=25401600
25401600+25401600=50803200
Odp. 7kobiet i 7 mężczyzn możemy ustawic na 50803200 sposobów
-
wb
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb »
Zadanie jest poprawnie rozwiązane.
-
bulciaa
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Post
autor: bulciaa »
Cieszę się i dziekuję za sprawdzenie Pozdrawiam