w przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw ....
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 9 razy
w przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw ....
W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki.Każda ma 5 numerowanych miejsc.Do przedziału weszło pięć osób,z których trzy chcą siedzieć przodem do kierunku jazdy a dwie tyłem.Na ile sposobów można je rozmieścić w tym przedziale??
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
w przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw ....
trzy osoby które chcą siedziec przodem do kierunku jazdy możemy rozmieścić na pięciu ponumerowanych miejscach na \(\displaystyle{ {5 \choose 3} 3!}\) sposobów.
dwie osoby na drugiej ławce możemy rozmieścić na \(\displaystyle{ {5 \choose 2} 2!}\) sposobów.
A więc wszystkich możliwych rozmieszczeń jest \(\displaystyle{ {5 \choose 3} 3! {5 \choose 2} 2!}\)
dwie osoby na drugiej ławce możemy rozmieścić na \(\displaystyle{ {5 \choose 2} 2!}\) sposobów.
A więc wszystkich możliwych rozmieszczeń jest \(\displaystyle{ {5 \choose 3} 3! {5 \choose 2} 2!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowhere
w przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw ....
Więc mamy 5osób z których 3 siedzą na jednej 5-osobowej ławce, a 2 na drugiej (nie rozważamy przypadku zamiany ławek, bo pociąg jedzie w jedną stronę i tylko jedna ławka odwrócona jest w kierunku jazdy)
Rozwiążmy to zadanie na logikę(i tak radzę rozwiązywać wszystkie zadania z kombinatoryki)
na początek 1 grupa 3 osób siedzących zgodnie z kierunkiem jazdy:
1osoba ma do wyboru 5miejsc
2osoba ma do wyboru 4 miejsca(bo jedno jest już zajęte)
3osoba ma do wyboru 3 miejsca(bo dwa są zajęte)
czyli ta grupa osób może usiąść na 5*4*3 sposobów co równa się 60
teraz druga grupa 2 osób
1 osoba ma do wyboru 5miejsc
2 osoba ma do wyboru tylko 4 (jedno już jest zajęte przez 1osobę)
czyli ta grupa osób może usiąść na ławce na 5*4 sposobów czyli 20
teraz mnożymy te sposoby, gdyż rozważamy możliwości dla całej grupy 5 osób
60*20=1200
na 100% dobre rozwiązanie
Dlaczego rozwiązanie jarkap jest nieprawidłowe?
Zastosował on wybór 3 osób z 5. Nie możemy sobie wybrać tych trzech osób z całej grupy, bo mamy z góry ustalone że tylko 3 z 5 osób chcą jechać zgodnie z kierunkiem jazdy. Pozostałe więc nas nie obchodzą.
Rozwiążmy to zadanie na logikę(i tak radzę rozwiązywać wszystkie zadania z kombinatoryki)
na początek 1 grupa 3 osób siedzących zgodnie z kierunkiem jazdy:
1osoba ma do wyboru 5miejsc
2osoba ma do wyboru 4 miejsca(bo jedno jest już zajęte)
3osoba ma do wyboru 3 miejsca(bo dwa są zajęte)
czyli ta grupa osób może usiąść na 5*4*3 sposobów co równa się 60
teraz druga grupa 2 osób
1 osoba ma do wyboru 5miejsc
2 osoba ma do wyboru tylko 4 (jedno już jest zajęte przez 1osobę)
czyli ta grupa osób może usiąść na ławce na 5*4 sposobów czyli 20
teraz mnożymy te sposoby, gdyż rozważamy możliwości dla całej grupy 5 osób
60*20=1200
na 100% dobre rozwiązanie
Dlaczego rozwiązanie jarkap jest nieprawidłowe?
Zastosował on wybór 3 osób z 5. Nie możemy sobie wybrać tych trzech osób z całej grupy, bo mamy z góry ustalone że tylko 3 z 5 osób chcą jechać zgodnie z kierunkiem jazdy. Pozostałe więc nas nie obchodzą.
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
w przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw ....
@slodkigrejpfrut, zgadza się.
@choko, aby tyle dostać, musiałbyś mieć 4 i 3 osoby na odpowiednich ławkach.
@choko, aby tyle dostać, musiałbyś mieć 4 i 3 osoby na odpowiednich ławkach.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 22 razy
w przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw ....
błąd może wynika z tego że są dwa na pozór bardzo podobne zadanie jednakże nie takie same:
1. W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki. Każda ma 5 numerowanych miejsc. Do przedziału weszło pięć osób. Trzy osoby usiadły na jednej ławce, pozostałe na drugiej, naprzeciwko dwóch osób z pierwszej ławki. ile jest takich rozmieszczeń osób w przedziale? i tu wynik 7200
2. W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki. Każda ma 5 numerowanych miejsc. Do przedziału weszło pięć osób, z których trzy chcą siedzieć przodem do kierunku jazdy, a dwie tyłem. na ile sposobów można je rozmieścić w tym przedziale. I tu odpowiedź brzmi 1200
1. W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki. Każda ma 5 numerowanych miejsc. Do przedziału weszło pięć osób. Trzy osoby usiadły na jednej ławce, pozostałe na drugiej, naprzeciwko dwóch osób z pierwszej ławki. ile jest takich rozmieszczeń osób w przedziale? i tu wynik 7200
2. W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki. Każda ma 5 numerowanych miejsc. Do przedziału weszło pięć osób, z których trzy chcą siedzieć przodem do kierunku jazdy, a dwie tyłem. na ile sposobów można je rozmieścić w tym przedziale. I tu odpowiedź brzmi 1200
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
w przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw ....
mariuszK3, odkopujesz trupa ;] Jednakże masz rację, wszystko tutaj zależy od interpretacji.
1. \(\displaystyle{ {5 \choose 3} * {6 \choose 3} * 3! * 3! = 7200}\) - rzeczywiście ;]
2. @slodkigrejpfrut
1. \(\displaystyle{ {5 \choose 3} * {6 \choose 3} * 3! * 3! = 7200}\) - rzeczywiście ;]
2. @slodkigrejpfrut