Równanie rekurencyjne z dwowa pierwiastkami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
efelinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 paź 2007, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Domku

Równanie rekurencyjne z dwowa pierwiastkami

Post autor: efelinka »

Rozwiązać i sprawdzić stabilność:


A) 4W"k+2" = 4W"k+1" - W"k" W"0" = 2 ; W"3" = 4



B) 3b"i+1" 10b"i+1" 3b"i" = 0 b"0" = 1 ; b"1" =3



C) 3x"n+3" = -10x"n+2" - 3x"n+1" x"0" = 3 ; x"1" = 1

ps. cudzysłów oznacza index dolny.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Równanie rekurencyjne z dwowa pierwiastkami

Post autor: arek1357 »

możesz te rownania różnicowe rozwiązać za pomocą równań charakterystycznych
efelinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 paź 2007, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Domku

Równanie rekurencyjne z dwowa pierwiastkami

Post autor: efelinka »

dzięki uratowałeś mi życie...
ODPOWIEDZ