otrzymano pewna informacje

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
layla79
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 paź 2007, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow

otrzymano pewna informacje

Post autor: layla79 »

no wlasnie tak sie zaczyna zadanie z ktorym sie borykam moze komus zajmie to 3 minutki i da znac z gory wielkie dzieki calosc zadania brzmi:
otrzymano pewna informacje od klienta K! ktorego prawdomownosc na podstawie przeszlych kontaktow oceniamy na 95 % Klient K2 do ktorego mamy wieksze zaufanie 98& potwierdzil ta informacje. Jaka jest wiarygodnosc otrzymanej informacji?

Pozdrawiam Kamila
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

otrzymano pewna informacje

Post autor: *Kasia »

Sprobuj wykorzystac zdarzenie przeciwne.
Awatar użytkownika
kademat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 6 razy

otrzymano pewna informacje

Post autor: kademat »

Tutaj wystarczy skorzystać z części wspólnej zdarzeń przeciwnych i na początku trzeba napisać założenie, że zdarzenie A (klient K1 mówi prawdę) i zdarzenie B (klient K2 mówi prawdę) są niezależne i dlatego można zastosować poniższy wzór:
\(\displaystyle{ P(A\cap B)'=P(A)\ast P(B) \\
P(A\cap B)'=5\% \ast 2\%=0,1\% \\
P(A\cap B)=1-P(A\cap B)' \\
P(A\cap B)=99,9\%}\)
ODPOWIEDZ