Zbiór uporządkowany. Numer podzbioru.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Shlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lip 2022, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 1 raz

Zbiór uporządkowany. Numer podzbioru.

Post autor: Shlee »

Dzień dobry, od wczoraj mam problem z następującymi zadaniami
a) -> Dany jest zbiór uporządkowany \(\displaystyle{ \left\{ a, b, c, d, e, f\right\} }\). Podzbiór o numerze 39 to ????
b) -> Dany jest zbiór uporządkowany \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6\right\} }\). Podzbiór \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, 4, 5, 6\right\} }\) koduje liczba ???

Bardzo bym prosił o wskazówki / rozwiązanie / materiały które pomogą mi to rozwiązać. Nie byłem w stanie znaleźć już istniejącej pomocy...

Serdecznie pozdrawiam!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34316
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zbiór uporządkowany. Numer podzbioru.

Post autor: Jan Kraszewski »

No w tej wersji te zadanie sensu za bardzo nie mają. Wyglądają, jakby były wyrwane z kontekstu.

JK
Shlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lip 2022, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 1 raz

Re: Zbiór uporządkowany. Numer podzbioru.

Post autor: Shlee »

Hmm... Zostały wzięte z testu próbnego przygotowanego przez naszego profesora. Mogę jedynie dodać możliwe odpowiedzi ->
1.png
1.png (10.65 KiB) Przejrzano 190 razy
2.png
2.png (11.66 KiB) Przejrzano 190 razy
Ostatnio zmieniony 3 lip 2022, o 18:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Teraz nie linkujemy zdjęć, tylko załączamy jako załączniki.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34316
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zbiór uporządkowany. Numer podzbioru.

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale zrozum: te zadania nie mają sensu bez kontekstu - najwyraźniej odnoszą się do czegoś, co było na wykładzie (konkretny sposób kodowania podzbiorów zbioru uporządkowanego), a czego my nie wiemy (bo nie jest to wiedza "ogólna"). Jedynym materiałem, do którego mogę Cię odesłać, są notatki z Twojego wykładu...

JK
ODPOWIEDZ