Wyznacz sumę metodą zaburzania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zetelka2136
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2022, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0

Wyznacz sumę metodą zaburzania

Post autor: zetelka2136 »

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}(68+3 \cdot 78^{k} )}\)
Mam pytanie co do tego czy mogę przekształcić \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} (68+3 \cdot 78 ^{k+1} )}\) na \(\displaystyle{ 78\sum_{k=0}^{n} (68+3 \cdot 78 ^{k})}\)?
I jeśli tak to czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność wyniku: \(\displaystyle{ \frac{-3+234 \cdot 78 ^{n} }{77}}\)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2022, o 09:05 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - umieszczaj kod matematyczny w tagach [latex][/latex].
ODPOWIEDZ