Liczba całkowitych rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: NIEzdolny »

Dane jest równanie \(\displaystyle{ x+y+z=5}\) Liczba takich rozwIązań \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) tego równania, że \(\displaystyle{ x,y,z}\) są liczbami całkowitymi nieujemnymi wynosi.

Mamy pięć jedynek. Między nimi są cztery miejsca z czego dwa to plusy, więc \(\displaystyle{ {4 \choose 2} = 6}\) możliwości
Ostatnio zmieniony 10 cze 2022, o 02:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: a4karo »

A takie coś: `+11111+`?
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: NIEzdolny »

Nie mam pomysłu na to zadanie. Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: mol_ksiazkowy »

A ile jest rozwiązań \(\displaystyle{ x+y= j }\) dla \(\displaystyle{ 0 \leq j \leq 5}\) ?
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: NIEzdolny »

1.\(\displaystyle{ 0 + 5}\)
2 \(\displaystyle{ 1 + 4}\)
3 \(\displaystyle{ 2+ 3}\)
4 \(\displaystyle{ 3 + 2}\)
5 \(\displaystyle{ 4 + 1}\)
6 \(\displaystyle{ 5 + 0}\)
Daje to 6 możliwości, ale nie wiem jak przełożyć to na powyższe zadanie

Dodano po 1 godzinie 1 minucie 47 sekundach:
Dane jest równanie \(\displaystyle{ x+y+z=5}\) Liczba takich rozwIązań \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) tego równania, że \(\displaystyle{ x,y,z}\) są liczbami całkowitymi nieujemnymi wynosi.
I jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 10 cze 2022, o 18:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: kerajs »

Rozwiązanie które tu podałeś
NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 23:35 Mamy pięć jedynek. Między nimi są cztery miejsca z czego dwa to plusy, więc \(\displaystyle{ {4 \choose 2} = 6}\) możliwości
jest poprawne.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: a4karo »

`0+0+5\\
0+5+0\\
5+0+0`
to już trzy. A jest jeszcze parę innych
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: NIEzdolny »

Czy to jest poprawne rozumowanie?
1. \(\displaystyle{ 0,0,5}\) - 3 możliwości
2. \(\displaystyle{ 0,1,4}\) - 3! możliwości
3. \(\displaystyle{ 0,2,3}\) - 3! możliwości
4. \(\displaystyle{ 3,1,1}\) - 3 możliwości
5. \(\displaystyle{ 2,2,1}\) - 3 możliwości
Razem daje to 21 możliwości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Liczba całkowitych rozwiązań równania

Post autor: a4karo »

Tak.

Dodano po 11 godzinach 31 minutach 31 sekundach:
Jeżeli szukać kombinatorycznego dowodu, to mamy siedem miejsc, na których musimy umieścić pięć jedynek i dwa plusy.
Rozwiązań jest zatem \(\displaystyle{ \binom{7}{2}. }\)
ODPOWIEDZ