Podzielność

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
maciek222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2022, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 99

Podzielność

Post autor: maciek222 »

Oceń prawdziwość zdania: \(\displaystyle{ 3|2^{64} - 1 }\)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2022, o 15:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Podzielność

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 2^{64}- 1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^{2}- 1}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Podzielność

Post autor: a4karo »

WSK
Popatrz na `2^1-1, 2^2-1, 2^3-1,....`.
maciek222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2022, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 99

Re: Podzielność

Post autor: maciek222 »

\(\displaystyle{ 2^{64}}\) -1 trzeba rozłożyć z różnicy kwadratów i wyjdzie (\(\displaystyle{ 2^{2} }\) -1)(\(\displaystyle{ 2^{2} }\) +1)(\(\displaystyle{ 2^{4} }\) +1)(\(\displaystyle{ 2^{8} }\) +1)(\(\displaystyle{ 2^{16} }\) +1)(\(\displaystyle{ 2^{32} }\) +1). Pierwszy nawias równa się trzy, więc liczba jest podzielna przez trzy.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Podzielność

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ (2^{64}-1) \ mod \ 3=((-1)^{64}-1) \ mod \ 3=(1-1) \ mod \ 3 =0}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Podzielność

Post autor: a4karo »

`2^{64}-1=333...3_4`
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Podzielność

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: \(\displaystyle{ 4^{32}-1 = (4-1) \sum_{0 \leq j<32} 4^j }\)

:arrow: \(\displaystyle{ 2^{m}+1 }\) dzieli sie przez 3 gdy \(\displaystyle{ m}\) jest nieparzyste tj. też \(\displaystyle{ 2(2^{63}+1) - 3}\)

:arrow: \(\displaystyle{ 2^{n} - 1 \neq 3k -1}\) itd.
ODPOWIEDZ