Kombinatoryka z talią kart

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Julianek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 kwie 2022, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Kombinatoryka z talią kart

Post autor: Julianek »

Na ile sposobów można wybrać i ułożyć w rzędzie 1 karty (spośród 52 w całej tali) tak, aby każda miała inna wysokość?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Kombinatoryka z talią kart

Post autor: Jan Kraszewski »

Coś to pytanie dziwnie wygląda.

JK
Julianek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 kwie 2022, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Kombinatoryka z talią kart

Post autor: Julianek »

Julianek pisze: 23 kwie 2022, o 16:54 Na ile sposobów można wybrać i ułożyć w rzędzie 1 karty (spośród 52 w całej tali) tak, aby każda miała inna wysokość?
edit:
Na ile sposobów można wybrać i ułożyć w rzędzie 4 karty (spośród 52 w całej tali) tak, aby każda miała inna wysokość?

Przepraszam za pomyłkę.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Kombinatoryka z talią kart

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 52 \cdot 48 \cdot 44 \cdot 40}\)
ODPOWIEDZ