Wyznaczanie sumy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
xkatekx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 kwie 2022, o 16:34
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Wyznaczanie sumy

Post autor: xkatekx »

Witam, chciałabym prosić o pomoc z zadaniem.
Wyznacz sumę:
\(\displaystyle{
\sum_{k=0}^{n} k {n \choose k} 2^{k}
}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Wyznaczanie sumy

Post autor: a4karo »

wsk:
`(1+x)^n=...`
`((1+x)^n)'=....`
Wstaw `x=2`
xkatekx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 kwie 2022, o 16:34
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Re: Wyznaczanie sumy

Post autor: xkatekx »

a4karo pisze: 22 kwie 2022, o 16:51 wsk:
`(1+x)^n=...`
`((1+x)^n)'=....`
Wstaw `x=2`
Wyjdzie mi
\(\displaystyle{
n3^{n-1}= \sum_{k=0}^{n} k {n \choose k} 2^{k-1} = \sum_{k=0}^{n} k {n \choose k} 2^{k}\cdot\frac{1}{2}
}\)

Czy mogę następnie pomnożyć z obu stron przez 2 i uzyskać
\(\displaystyle{
2n3^{n-1}= \sum_{k=0}^{n} k {n \choose k} 2^{k}
}\)
?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2022, o 17:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Wyznaczanie sumy

Post autor: a4karo »

Tak.
Symbol mnożenia to \cdot
Jan był szybszy :mrgreen:
xkatekx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 kwie 2022, o 16:34
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Re: Wyznaczanie sumy

Post autor: xkatekx »

a4karo pisze: 22 kwie 2022, o 17:18 Tak.
Symbol mnożenia to \cdot
Jan był szybszy :mrgreen:
Dobrze, dziękuję bardzo. :)
ODPOWIEDZ