liczba 0, podzielnosc

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zofia48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 3 lis 2021, o 20:58
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 15 razy

liczba 0, podzielnosc

Post autor: zofia48 »

Witam, mam krótkie pytanie odnośnie podzielności.
Ile liczb ze zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,2,..,1000\}}\) jest podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\)?
Biorąc część całkowitą z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{1000}{7} }\) otrzymujemy \(\displaystyle{ 142}\). Czy do odpowiedzi należy doliczyć jeszcze jedną liczbę (\(\displaystyle{ 0}\))? Czy liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) w tym zbiorze jest \(\displaystyle{ 143}\)?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2022, o 15:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: liczba 0, podzielnosc

Post autor: Jan Kraszewski »

zofia48 pisze: 11 kwie 2022, o 14:20Ile liczb ze zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,2,..,1000\}}\) jest podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\)?
Biorąc część całkowitą z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{1000}{7} }\)
A dlaczego nie \(\displaystyle{ \frac{1001}{7} }\) ? Przecież w tym zbiorze jest \(\displaystyle{ 1001}\) elementów.

JK
zofia48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 3 lis 2021, o 20:58
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 15 razy

Re: liczba 0, podzielnosc

Post autor: zofia48 »

Jan Kraszewski pisze: 11 kwie 2022, o 15:04
zofia48 pisze: 11 kwie 2022, o 14:20Ile liczb ze zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,2,..,1000\}}\) jest podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\)?
Biorąc część całkowitą z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{1000}{7} }\)
A dlaczego nie \(\displaystyle{ \frac{1001}{7} }\) ? Przecież w tym zbiorze jest \(\displaystyle{ 1001}\) elementów.

JK
Jest 1001 elementów, ale chyba nie przez ilość powinniśmy dzielić. Np szukając ilości liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ 0,1,2,3,4,5,6,7\right\} }\) Jeśli weźmiemy pod uwagę ilość elementów otrzymamy część całkowitą z \(\displaystyle{ \frac{8}{7} }\) co ostatecznie da nam wynik \(\displaystyle{ 1 }\), a liczby podzielne przez 7 z tego zbioru to \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 7}\), czyli są takie dwie.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5745
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Re: liczba 0, podzielnosc

Post autor: arek1357 »

Popatrz na to ciut inaczej na każde siedem kolejnych jest w każdym takim zbiorze tylko jedna podzielna przez 7 więc zlicz ile jest takich grup i masz...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: liczba 0, podzielnosc

Post autor: Jan Kraszewski »

zofia48 pisze: 11 kwie 2022, o 16:22 Jest 1001 elementów, ale chyba nie przez ilość powinniśmy dzielić.
Akurat w tym wypadku dzieli się bez reszty, więc wiadomo dokładnie (jak to napisał arek).
zofia48 pisze: 11 kwie 2022, o 16:22 Np szukając ilości liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ 0,1,2,3,4,5,6,7\right\} }\) Jeśli weźmiemy pod uwagę ilość elementów otrzymamy część całkowitą z \(\displaystyle{ \frac{8}{7} }\) co ostatecznie da nam wynik \(\displaystyle{ 1 }\), a liczby podzielne przez 7 z tego zbioru to \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 7}\), czyli są takie dwie.
Jeśli dzieli się z resztą, to musisz zobaczyć, co jest w tej "reszcie". Jak weźmiesz \(\displaystyle{ \left\{1,2,3,4,5,6,7, 8\right\} }\), to będzie inaczej, niż
w przypadku \(\displaystyle{ \left\{ 0,1,2,3,4,5,6,7\right\} }\), bo tym razem oprócz pełnych siedmioliczbowych bloków masz \(\displaystyle{ 8}\), które nie jest podzielne, a wtedy miałaś \(\displaystyle{ 7,}\) które jest podzielne.


JK
zofia48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 3 lis 2021, o 20:58
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 15 razy

Re: liczba 0, podzielnosc

Post autor: zofia48 »

Dziękuję Panom za pomoc. Już wszystko jest jasne.
ODPOWIEDZ