Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Maxgym95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 kwie 2022, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 27

Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Post autor: Maxgym95 »

20220404_140457.jpg
Czy ktoś pomoże z udowodnieniem przez indukcję bo zgadnąć to się domyślam że będzie \(\displaystyle{ a _{n}=a _{n-1}+3 }\), ale mam problem z udowodnieniem jakieś rady jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2022, o 15:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Post autor: a4karo »

Ja rozumiem, że nauczenie się LaTeXa przekracza możliwości. Ale żeby obrazka nie odwrócić, to wstyd.

Policzyłeś choć jeden wyraz oprócz tych podanych?
Maxgym95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 kwie 2022, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 27

Re: Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Post autor: Maxgym95 »

a4karo pisze: 4 kwie 2022, o 14:25 Ja rozumiem, że nauczenie się LaTeXa przekracza możliwości. Ale żeby obrazka nie odwrócić, to wstyd.

Policzyłeś choć jeden wyraz oprócz tych podanych?
Tak wyszło mi \(\displaystyle{ a _{3}=10 , a _{4}=13}\) , więc domyśliłem się że \(\displaystyle{ a _{n}=a _{n-1}+3}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Post autor: a4karo »

To masz np. taką możliwość: wylicz z odgadniętej postaci `a_n` w postaci jawnej. i sprawdź, czy to spełnia wyjściowe rónanie

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Główne pytanie jest takie: co chcesz udowodnić przez indukcję?
Maxgym95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 kwie 2022, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 27

Re: Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Post autor: Maxgym95 »

a4karo pisze: 4 kwie 2022, o 14:38 To masz np. taką możliwość: wylicz z odgadniętej postaci `a_n` w postaci jawnej. i sprawdź, czy to spełnia wyjściowe rónanie

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Główne pytanie jest takie: co chcesz udowodnić przez indukcję?
No według moich obliczeń spełnia wyjściowe równanie z ogadniętej postaci \(\displaystyle{ a _{n}}\) dla \(\displaystyle{ a _{3} }\) wychodzi mi 10 czyli by się zgadzało.
Chce udownić że dla \(\displaystyle{ n \ge3 }\) \(\displaystyle{ a _{n}=a _{n-3} + \left( \frac{a _{n-1} -1}{n-1} \right) ^{2} }\) i \(\displaystyle{ a _{n}=a _{n-1} + 3 }\) daje te samo rozwiązanie rekurencji.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Post autor: a4karo »

No to znajdź rozwiązanie tej twojej.
WSK. To jest banalne
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4082
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1397 razy

Re: Zgadnięcie i udowodnienie indukcji podanej rekurencji.

Post autor: Janusz Tracz »

Polecam też oznaczyć jakoś inaczej Twoją rekurencję może \(\displaystyle{ b_n}\)? Bo dowodzenie, że \(\displaystyle{ (\forall n\in \NN)a_n=a_n}\) przy konieczności ciągłego pamiętania, że \(\displaystyle{ a}\) po lewej to potencjalnie inne \(\displaystyle{ a}\) niż to po prawnej to niepotrzebne komplikowanie.
ODPOWIEDZ