Zadania z matmy dyskretnej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Zadania z matmy dyskretnej

Post autor: hutsalo »

Mam takie zadanie do zrobienia:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gracz w zadaniu o ruinie gracza osiągnie w trakcie gry ponownie swój stanposiadania?
to zadanie jest związane z tym
Gracz wchodzi do kasyna, posiadając100monet, rozbicie banku następuje, gdy gracz posiądzie200monet.Prawdopodobieństwo wygranej wynosi p= 0.49. Gracz ma taką strategię, że wychodzi po wygraniu50monet.Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? Załóżmy, że w trakcie pobytu w kasynie gracz wciągnąłsię w grę i chce rozbić bank. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wejdzie w posiadanie 200 monet (rozbijebank)?
przy czym pisząc że to zadanie
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gracz w zadaniu o ruinie gracza osiągnie w trakcie gry ponownie swój stanposiadania?
jest związane z tym
Gracz wchodzi do kasyna, posiadając100monet, rozbicie banku następuje, gdy gracz posiądzie200monet.Prawdopodobieństwo wygranej wynosi p= 0.49. Gracz ma taką strategię, że wychodzi po wygraniu50monet.Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? Załóżmy, że w trakcie pobytu w kasynie gracz wciągnąłsię w grę i chce rozbić bank. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wejdzie w posiadanie 200 monet (rozbijebank)?
to mam na myśli stan początkowy z jakim zaczął grę czyli 100 monet.
Przy czym to zadanie:
Gracz wchodzi do kasyna, posiadając100monet, rozbicie banku następuje, gdy gracz posiądzie200monet.Prawdopodobieństwo wygranej wynosi p= 0.49. Gracz ma taką strategię, że wychodzi po wygraniu50monet.Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? Załóżmy, że w trakcie pobytu w kasynie gracz wciągnąłsię w grę i chce rozbić bank. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wejdzie w posiadanie 200 monet (rozbijebank)?
jest już zrobione. A kolejne zadanie jest następującej treści
Zadanie polega na układaniu budowli z kart zgodnie z przedstawionym schematem. Znajdź wzór rekurencyjnyopisujący liczbę kart użytych w n-tym kroku, a następnie rozwiąż rekurencję dowolną metodą.
a to jest grafika do tego zadania
dyskretna.png
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zadania z matmy dyskretnej

Post autor: kerajs »

hutsalo pisze: 3 kwie 2022, o 21:16
Zadanie polega na układaniu budowli z kart zgodnie z przedstawionym schematem. Znajdź wzór rekurencyjnyopisujący liczbę kart użytych w n-tym kroku, a następnie rozwiąż rekurencję dowolną metodą.
Widać iż :
\(\displaystyle{ a_1=2\\
a_{n}=a_{n-1}+3n-1}\)

więc
\(\displaystyle{
a_n= \frac{3n^2+n}{2}
}\)


Dodano po 11 godzinach 25 minutach 8 sekundach:
Inne podejście (niezgodne z sugerowanym w treści zadania)
Skoro rozstaw namiocików (dwie karty daszku i karta podstawy) przypomina liczby trójkątne, a najniższa warstwa namiocików nie ma podstaw to:
$$ a_n=3T_n-n=\frac{3n^2+n}{2}$$
Tu od razu mam wzór ogólny, bez układania i rozwiązywania równania rekurencyjnego.

Inny wariant takiego podejścia:
$$ a_n=3T_{n-1}+2n=\frac{3n^2+n}{2}$$
ODPOWIEDZ