Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: kt26420 »

Liczba rozmieszczeń n nierozróżnialnych kul w dwóch rozróżnialnych komórkach takich, że w jednej z komórek jest parzysta, a w drugiej nieparzysta liczba kul, wynosi \(\displaystyle{ \frac{n+1}{2} (1−(−1)^n)}\)

Jak do tego dojść?
Chciałabym zobaczyć metodę jak takie coś robić, bo mam jeszcze 2 podobne zadania, a nie mogę znaleść jak takie coś się rozwiązuje

Liczba rozmieszczeń n nierozróżnialnych kul w dwóch rozróżnialnych komórkach takich, że
a.) w obu komórkach jest parzysta liczba kul

b.) w obu komórkach jest nieparzysta liczba kul

Będę wdzięczna za pomoc.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: Tmkk »

Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste, to nie da się tak zrobić, stąd \(\displaystyle{ 0}\).
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste, to jest po prostu \(\displaystyle{ n+1}\) opcji, bo do jednej urny dajesz \(\displaystyle{ k}\) kul, a do drugiej \(\displaystyle{ n-k}\), dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,\ldots ,n}\).
To jest koniec, ale jeśli chcesz to zapisać takim wzorem bez klamerki, to wtedy masz taką odpowiedź, jak napisałeś/łaś.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: arek1357 »

Najlepiej Ci wyjdzie z funkcji tworzącej, dla pierwszego przypadku masz:

\(\displaystyle{ (1+x^2+x^4+...)(x+x^3+x^5+...)= \frac{x}{\left( 1-x^2\right)^2 } = \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{4}\left( 1-(-1)^n\right)(n+1) }\)

A ponieważ baniaki są rozróżnialne mnożysz jeszcze przez dwa...
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: kt26420 »

Tmkk pisze: 3 kwie 2022, o 20:18 Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste, to nie da się tak zrobić, stąd \(\displaystyle{ 0}\).
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste, to jest po prostu \(\displaystyle{ n+1}\) opcji, bo do jednej urny dajesz \(\displaystyle{ k}\) kul, a do drugiej \(\displaystyle{ n-k}\), dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,\ldots ,n}\).
To jest koniec, ale jeśli chcesz to zapisać takim wzorem bez klamerki, to wtedy masz taką odpowiedź, jak napisałeś/łaś.
W takim razie wychodzi tak ?
a) \(\displaystyle{ \frac{n+2}{2} (1−(−1)^n)}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{n}{4} (1+(−1)^n)}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: Tmkk »

a) nie do końca, ale blisko, spójrz jeszcze raz na to, na przykład dla \(\displaystyle{ n = 6}\) powinno wyjść \(\displaystyle{ 4}\).
b) jest ok.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: kt26420 »

arek1357 pisze: 3 kwie 2022, o 20:48 Najlepiej Ci wyjdzie z funkcji tworzącej, dla pierwszego przypadku masz:

\(\displaystyle{ (1+x^2+x^4+...)(x+x^3+x^5+...)= \frac{x}{\left( 1-x^2\right)^2 } = \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{4}\left( 1-(-1)^n\right)(n+1) }\)

A ponieważ baniaki są rozróżnialne mnożysz jeszcze przez dwa...
A jak Pan otrzymał tą ostatnią równość, bo ja otrzymałam takie coś \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } x^{2n+1} (n+1) }\)
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: kt26420 »

Dodano po 53 sekundach:
Tmkk pisze: 3 kwie 2022, o 21:02 a) nie do końca, ale blisko, spójrz jeszcze raz na to, na przykład dla \(\displaystyle{ n = 6}\) powinno wyjść \(\displaystyle{ 4}\).
b) jest ok.
* W a) też dzieliemy przez 4, zapomiałam o tej 2 w nawiasach)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: Tmkk »

To już lepiej, ale nadal, dla \(\displaystyle{ n=6}\) wychodzi \(\displaystyle{ 0}\).
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: kt26420 »

Tmkk pisze: 3 kwie 2022, o 21:06 To już lepiej, ale nadal, dla \(\displaystyle{ n=6}\) wychodzi \(\displaystyle{ 0}\).
Ojej, przepraszam jestem bardzo nieuważna XD
a) \(\displaystyle{ \frac{n+2}{4} (1+(−1)^n)}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: Tmkk »

Tak, teraz git : )
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: kt26420 »

Tmkk pisze: 3 kwie 2022, o 21:11 Tak, teraz git : )
To dziękuję bardzo!
A może by jeszcze podpowiadł Pan jak wie z tym drugim rozwiązaniem co pisałam wyżej, że u mnie jakoś nie wychodzi, w sensie z tą sumą? \(\displaystyle{ \sum_{n = 0}^{} (n+1) x^{2n+1}}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Liczba rozmieszczeń nierozróżnialnych kul

Post autor: arek1357 »

Masz tu rozkład prawidłowy, a jak lubisz się bawić to zrób to ręcznie...:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input?i=x%2F%281-x%5E2%29%5E2%3D
ODPOWIEDZ