Zadanie z kombinatoryki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Zadanie z kombinatoryki

Post autor: hutsalo »

Zadanie z kombinatoryki o następującej treści
Z pewnej liczby punktów na płaszczyźnie, z których żadne trzy nie należą do jednej prostej można utworzyćdokładnie 45 prostych. Znajdź liczbę tych punktów.
Próbowałem to rozwiązać stosując wzór na kombinacje lecz wychodzą mi zbyt duże liczby. Nie jestem pewny zastosowanego rozwiązania

Przepraszam ale zdaje się że popełniłem gape. Nie zwróciłem uwagi na pewną część zadania, a mianowicie tą
z których żadne trzy nie należą do jednej prostej
, która jasno mówi że mamy 3 punkty z czego jak wiadomo prostą tworzą 2 więc jeden odpada. Więc tu jest mała poprawka
\(\displaystyle{ C_{2}^{45} {45 \choose 2} = \frac{45!}{2\cdot 43!} = \frac{43!\cdot 44\cdot 45}{2\cdot 43!}}\) lecz dalej nie bardzo wiem co zrobić.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2022, o 17:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7922
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

Re: Zadanie z kombinatoryki

Post autor: janusz47 »

Ze zbioru \(\displaystyle{ \{n, \ \ n\in N_{\geq2} \} }\) punktów, ile różnych punktów wyznacza dokładnie jedną prostą ?
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Zadanie z kombinatoryki

Post autor: hutsalo »

janusz47 pisze: 30 mar 2022, o 20:22 Ze zbioru \(\displaystyle{ \{n, \ \ n\in N_{\geq2} \} }\) punktów, ile różnych punktów wyznacza dokładnie jedną prostą ?
2 punkty tworzą jedną prostą.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7922
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

Re: Zadanie z kombinatoryki

Post autor: janusz47 »

Tak.
Każde dwa różne punkty wyznaczają dokładnie jedną prostą.


Szczególny przypadek \(\displaystyle{ 10 }\) prostych można przeprowadzić przez \(\displaystyle{ 5 }\) punktów, z których żadne \(\displaystyle{ 3 }\) nie są współliniowe, bo

\(\displaystyle{ {5\choose 2} = \frac{5\cdot 4}{2} = \frac{20}{2} = 10.}\)

download/file.php?mode=view&id=8674

Zamiast \(\displaystyle{ 5 }\) mamy \(\displaystyle{ n }\) punktów, zamiast \(\displaystyle{ 10 }\) prostych mamy \(\displaystyle{ 45 }\) prostych.
Załączniki
Inked20220330_205407_LI.jpg
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Zadanie z kombinatoryki

Post autor: hutsalo »

Ok wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ