Koniki na planszy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Koniki na planszy
Na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) należy ustawić koniki szachowe tak, by każdy z nich bił dokładnie dwa inne . Ile
i) minimalnie
ii)* maksymalnie
może być tych figur ?
i) minimalnie
ii)* maksymalnie
może być tych figur ?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Koniki na planszy
24, kto da więcej?
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
x&&&x&x&&&x\\ \hline
&x&x&&&x&x&\\ \hline
&x&&&&&x&\\ \hline
x&&&&&&&x\\ \hline
x&&&&&&&x\\ \hline
&x&&&&&x&\\ \hline
&x&x&&&x&x&\\ \hline
x&&&x&x&&&x\\ \hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
x&&&x&x&&&x\\ \hline
&x&x&&&x&x&\\ \hline
&x&&&&&x&\\ \hline
x&&&&&&&x\\ \hline
x&&&&&&&x\\ \hline
&x&&&&&x&\\ \hline
&x&x&&&x&x&\\ \hline
x&&&x&x&&&x\\ \hline
\end{tabular}}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Koniki na planszy
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
x&&x&&&x&&x\\ \hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
&&&\phantom{x}&\phantom{x}&&&\\ \hline
&&&\phantom{x}&\phantom{x}&&&\\ \hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
x&&x&&&x&&x\\ \hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
\end{tabular}}\)
32
\hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
x&&x&&&x&&x\\ \hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
&&&\phantom{x}&\phantom{x}&&&\\ \hline
&&&\phantom{x}&\phantom{x}&&&\\ \hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
x&&x&&&x&&x\\ \hline
x&x&x&&&x&x&x\\ \hline
\end{tabular}}\)
32
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: Koniki na planszy
24
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
&x&x&x&&x&& \\ \hline
x&x&&x&x&&&\\ \hline
x&&&&x&&&\\ \hline
x&x&&x&&&&\\ \hline
&x&x&&&&&\\ \hline
x&&&&&x&x&x\\ \hline
&&&&&x&&x\\ \hline
&&&&&x&x&x\\ \hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
&x&x&x&&x&& \\ \hline
x&x&&x&x&&&\\ \hline
x&&&&x&&&\\ \hline
x&x&&x&&&&\\ \hline
&x&x&&&&&\\ \hline
x&&&&&x&x&x\\ \hline
&&&&&x&&x\\ \hline
&&&&&x&x&x\\ \hline
\end{tabular}}\)