ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rabarbar34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 gru 2021, o 13:49
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23

ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z

Post autor: rabarbar34 »

ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z cyfr: \(\displaystyle{ 2,4,4,7,7,9}\) ?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2021, o 14:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z

Post autor: Jan Kraszewski »

Jakieś próby własne?

JK
rabarbar34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 gru 2021, o 13:49
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23

Re: ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z

Post autor: rabarbar34 »

mi sie wydaje ze \(\displaystyle{ 240}\) ich bedzie. bo na ostatnim miejscu mamy do wyboru 2 liczby, \(\displaystyle{ 7}\) lub \(\displaystyle{ 9}\) a na innych miejscach mamy \(\displaystyle{ 5}\) potem \(\displaystyle{ 4,3,2}\) i \(\displaystyle{ 1}\) wiec \(\displaystyle{ 5! \cdot 2}\) a to jest \(\displaystyle{ 240}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2021, o 14:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z

Post autor: JHN »

rabarbar34 pisze: 3 gru 2021, o 14:41 mi sie wydaje ze \(\displaystyle{ 240}\) ...
Wg mnie jest ich \(\displaystyle{ 90}\):
  • Z \(\displaystyle{ 9}\) w rzędzie jedności: wybieram pozycje dla siódemek, wybieram pozycje dla czwórek i wstawiam w wolne miejsce \(\displaystyle{ 2}\)
  • Z \(\displaystyle{ 7}\) w rzędzie jedności: wybieram pozycje dla czwórek, pozostałe permutuję na wolnych miejscach
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z

Post autor: arek1357 »

tak 90, permutacje z powtórzeniem...na dwa sposoby...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: ile nieparzystych liczb sześciocyfrowych można utworzyć z

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \frac{V_{3}^1\cdot V_{5}^{5}}{P_{2}\cdot P_{2}} = \ \ ...}\)
ODPOWIEDZ