Współczynnik w rozwinięciu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
NumberTwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 20 sty 2021, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Współczynnik w rozwinięciu

Post autor: NumberTwo »

Jaki jest współczynnik w wyrażeniu \(\displaystyle{ \left( x^{3}+\left( \frac{1}{ x^{2} } \right) \right)^{15} }\)
a) \(\displaystyle{ x^{5} }\)
b) \(\displaystyle{ x^{7} }\)
szw1710

Re: Współczynnik w rozwinięciu

Post autor: szw1710 »

Wskazówka: skorzystaj z wzoru dwumianowego Newtona:\[\left(x^3+\frac{1}{x^2}\right)^{15}=\sum_{k=0}^{15}\binom{15}{k}x^{3k}\left(\frac{1}{x^2}\right)^{15-k}=\sum_{k=0}^{15}\binom{15}{k}x^{5k-30}.\]
ODPOWIEDZ