Zasada szufladkowa w dwóch odsłonach
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 3 wrz 2019, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
Zasada szufladkowa w dwóch odsłonach
Dzień dobry
Czy moglibyście mi podpowiedzieć co nieco w tych dwóch zadankach? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
1. Wykazać, że wśród dowolnych \(\displaystyle{ n + 1}\) liczb naturalnych mniejszych od \(\displaystyle{ 2n}\) są dwie, iloraz których jest potęgą liczby \(\displaystyle{ 2}\).
2. Wykazać, że wśród dowolnych \(\displaystyle{ n + 1}\) liczb naturalnych mniejszych od \(\displaystyle{ 2n}\) są trzy, z których jedna jest sumą dwóch pozostałych.
Czy moglibyście mi podpowiedzieć co nieco w tych dwóch zadankach? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
1. Wykazać, że wśród dowolnych \(\displaystyle{ n + 1}\) liczb naturalnych mniejszych od \(\displaystyle{ 2n}\) są dwie, iloraz których jest potęgą liczby \(\displaystyle{ 2}\).
2. Wykazać, że wśród dowolnych \(\displaystyle{ n + 1}\) liczb naturalnych mniejszych od \(\displaystyle{ 2n}\) są trzy, z których jedna jest sumą dwóch pozostałych.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2021, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Zasada szufladkowa w dwóch odsłonach
wsk.:
\(\displaystyle{ x_{i}=2^{a_{i}}r_{i}, a_{i} \ge 0, r_{i}}\) - nieparzyste
i=1,2,3,...,n+1
Dodano po 15 minutach 32 sekundach:
A w drugim bierz wszystkie różnice między liczbami z tego zbiory (Większa odjąć mniejsza), jest ich minimum \(\displaystyle{ n}\) różnych, i jaki z tego wniosek...?
\(\displaystyle{ x_{i}=2^{a_{i}}r_{i}, a_{i} \ge 0, r_{i}}\) - nieparzyste
i=1,2,3,...,n+1
Dodano po 15 minutach 32 sekundach:
A w drugim bierz wszystkie różnice między liczbami z tego zbiory (Większa odjąć mniejsza), jest ich minimum \(\displaystyle{ n}\) różnych, i jaki z tego wniosek...?
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 3 wrz 2019, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
Re: Zasada szufladkowa w dwóch odsłonach
Zad 1 zrobiłem, dzięki.
Co do drugiego, to mam wrażenie, że potrzebna będzie równość \(\displaystyle{ a - b + b - c = a - c}\), ale nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
Co do drugiego, to mam wrażenie, że potrzebna będzie równość \(\displaystyle{ a - b + b - c = a - c}\), ale nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Zasada szufladkowa w dwóch odsłonach
Jeżeli jest n różnych różnic to jedna różnica musi być równa jakiejś liczbie ze zbioru np.: k, czyli:
\(\displaystyle{ a-b=k}\)
Znaczy:
\(\displaystyle{ a=b+k}\)
cnd...
\(\displaystyle{ a-b=k}\)
Znaczy:
\(\displaystyle{ a=b+k}\)
cnd...
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 3 wrz 2019, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
Re: Zasada szufladkowa w dwóch odsłonach
Ok, a w którym momencie stosujesz zasadę szufladkową i jakie znaczenie ma fakt, każda z liczb \(\displaystyle{ < 2n}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 3 wrz 2019, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
Re: Zasada szufladkowa w dwóch odsłonach
Wyszło:) Po prostu nie da się umieścić wszystkich tych różnic poza zbiorem. Bo \(\displaystyle{ 2n - 1 - (n + 1) = n - 2}\), a różnic jest \(\displaystyle{ n}\). Dzięki.