Znaleźć najmniejszą liczbę \(\displaystyle{ k}\) taką, że \(\displaystyle{ f(n) = O(n^{k})}\), jeżeli:
\(\displaystyle{ f(n) = (n^{2} + n +7)(n^{3} + 3)}\).
Notacja dużego O
Notacja dużego O
Ostatnio zmieniony 16 lis 2021, o 20:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Notacja dużego O
Proszę przepisać treść zadania używając \(\displaystyle{ \LaTeX. }\)
Co oznacza zapis \(\displaystyle{ " O \ \ duże " }\) Landaua?
\(\displaystyle{ f(n) = O(n^{k}) \rightarrow \ \ ... }\)
Co oznacza zapis \(\displaystyle{ " O \ \ duże " }\) Landaua?
\(\displaystyle{ f(n) = O(n^{k}) \rightarrow \ \ ... }\)