Ile maksymalnie pytań z odpowiedziami tak/nie trzeba zadać, aby odgadnąć liczbę: a) z przedziału od 0 do 100 000, b) z przedziału od 0 do 1 000 000?
Ktoś może pomóc wyjaśnić jak rozwiązać takie zadanie?
Odgadywanie liczby z zakresu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 lis 2021, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Odgadywanie liczby z zakresu
Przy tej treści można tak wybrać liczbę że trudno będzie ją odgadnąć, niezależnie od ilości pytań. Np: \(\displaystyle{ 11,11 \cdot \sqrt{2021} }\)
PS
Dla liczb naturalnych kombinowałbym z minimum w okolicach \(\displaystyle{ 1+\left[ \log_210^n\right] }\)
PS
Dla liczb naturalnych kombinowałbym z minimum w okolicach \(\displaystyle{ 1+\left[ \log_210^n\right] }\)