Dzień dobry,
Mam problem z zadaniem i poprosiłbym o pomoc i możliwe wskazówki.
Oto treść zadania:
Zakładając, że obie liczby Ramseya \(\displaystyle{ R(n−1, m)}\) oraz \(\displaystyle{ R(n, m−1)}\) są parzyste, uzasadnić nierówność:
\(\displaystyle{ R(n, m) < R(n − 1, m) + R(n, m − 1)}\)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem liczby Ramseya, więc pozwolę sobie przedstawić moje rozumowanie.
Mając przykładowo \(\displaystyle{ R(3,3)}\) mamy 3 krawędzie koloru czerwonego i 3 krawędzie koloru niebieskiego. Musimy znaleźć graf pełny o takiej liczbie wierzchołków, dla której przy dowolnym kolorowaniu krawędzi znajdziemy klikę, która będzie monochromatyczna.
Proszę mnie poprawić, jeśli źle to zrozumiałem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Liczby Ramseya
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 paź 2021, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Liczby Ramseya
Ostatnio zmieniony 6 lis 2021, o 18:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Liczby Ramseya
Tak. Niech dane będzie pewne pokolorowanie krawędzi pełnego \(\displaystyle{ 6- }\) grafu. Rozpatrzmy dowolny wierzchołek na przykład \(\displaystyle{ W_{0}. }\) Co najmniej trzy z pięciu krawędzi wychodzących z tego wierzchołka mają ten sam kolor. Załóżmy, że krawędzie \(\displaystyle{ W_{0}W_{1}, W_{0}W_{2}, W_{0}W_{3}}\) są niebieskie, Jeśli jedna z krawędzi \(\displaystyle{ W_{1}W_{2}, W_{1}W_{3}, W_{2}W_{3}, }\) na przykład \(\displaystyle{ W_{1}W_{2} }\) jest niebieska, to \(\displaystyle{ 3- }\) graf o wierzchołkach \(\displaystyle{ ] W_{0}, W_{1}, W{2} }\) jest monochromatyczny, w przeciwnym przypadku \(\displaystyle{ 3-}\) graf o wierzchołkach \(\displaystyle{ W_{1}, W_{2},W_{3} }\) jest monochromatyczny czerwony.
Udowodniliśmy, że dla każdego pokolorowania na dwa kolory pełny \(\displaystyle{ 6-}\) graf ma monochromatyczny \(\displaystyle{ 3- }\) podraf.
Z lematu tego wynika, że liczba Ramseya \(\displaystyle{ R(3,3) = 6. }\)
Niech \(\displaystyle{ R(n-1),m) = 2p, \ \ R(n, m-1) = 2q, \ \ p,q \in \NN. }\)
Niech \(\displaystyle{ n = 2p + 2q -1 }\), niech \(\displaystyle{ W }\) będzie dowolnym wierzchołkiem pełnego \(\displaystyle{ n- }\) grafu, \(\displaystyle{ n_{1}- }\) liczbą czerwonych krawędzi wychodzących z \(\displaystyle{ W,}\). Wtedy prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ n-1 = n_{1}+n_{2} = R(n-1), m) + R(n,m-1) -2 }\)
Rozpatrz trzy przypadki:
\(\displaystyle{ 1) \ \ n_{1}\geq R(n-1, m), \ \ n_{2} < R(n, m-1) }\)
\(\displaystyle{ 2) \ \ n_{2} \geq R(n, m-1), \ \ n_{1}< R(n-1, m) }\)
\(\displaystyle{ 3) \ \ n_{1} = 2p -1,\ \ n_{2} = 2q-1. }\)
Pierwsze dwa przypadki - indukcja matematyczna dla liczby krawędzi \(\displaystyle{ s = n +m, \ \ s\geq 6. }\)
Jeśli dla wszystkich wierzchołków zachodzi trzeci przypadek, to liczba końców krawędzi czerwonych jest równa
\(\displaystyle{ (2p+2q-1)(2p-1) }\) co jest niemożliwe, bo liczba ta musi być parzysta.
Udowodniliśmy, że dla każdego pokolorowania na dwa kolory pełny \(\displaystyle{ 6-}\) graf ma monochromatyczny \(\displaystyle{ 3- }\) podraf.
Z lematu tego wynika, że liczba Ramseya \(\displaystyle{ R(3,3) = 6. }\)
Niech \(\displaystyle{ R(n-1),m) = 2p, \ \ R(n, m-1) = 2q, \ \ p,q \in \NN. }\)
Niech \(\displaystyle{ n = 2p + 2q -1 }\), niech \(\displaystyle{ W }\) będzie dowolnym wierzchołkiem pełnego \(\displaystyle{ n- }\) grafu, \(\displaystyle{ n_{1}- }\) liczbą czerwonych krawędzi wychodzących z \(\displaystyle{ W,}\). Wtedy prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ n-1 = n_{1}+n_{2} = R(n-1), m) + R(n,m-1) -2 }\)
Rozpatrz trzy przypadki:
\(\displaystyle{ 1) \ \ n_{1}\geq R(n-1, m), \ \ n_{2} < R(n, m-1) }\)
\(\displaystyle{ 2) \ \ n_{2} \geq R(n, m-1), \ \ n_{1}< R(n-1, m) }\)
\(\displaystyle{ 3) \ \ n_{1} = 2p -1,\ \ n_{2} = 2q-1. }\)
Pierwsze dwa przypadki - indukcja matematyczna dla liczby krawędzi \(\displaystyle{ s = n +m, \ \ s\geq 6. }\)
Jeśli dla wszystkich wierzchołków zachodzi trzeci przypadek, to liczba końców krawędzi czerwonych jest równa
\(\displaystyle{ (2p+2q-1)(2p-1) }\) co jest niemożliwe, bo liczba ta musi być parzysta.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 paź 2021, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: Liczby Ramseya
Dziękuję Panu za odpowiedź. Mam kilka pytań. Prosiłbym o odpowiedzenie w ramach możliwości.
Przepraszam za problem i za masę pytań. Proszę o wyrozumiałość.
Ten fragment rozumiem. Obie liczby są parzyste. Dlatego 2p i 2q.Niech \(\displaystyle{ R(n-1),m) = 2p, \ \ R(n, m-1) = 2q, \ \ p,q \in \NN. }\)
Tego nie rozumiem. Dlaczego liczba wierzchołków danego grafu jest zależna od sumy tych dwóch liczb - 1?Niech \(\displaystyle{ n = 2p + 2q -1 }\), niech \(\displaystyle{ W }\) będzie dowolnym wierzchołkiem pełnego \(\displaystyle{ n- }\) grafu, \(\displaystyle{ n_{1}- }\) liczbą czerwonych krawędzi wychodzących z \(\displaystyle{ W,}\). Wtedy prawdziwa jest równość
Liczba wierzchołków danego grafu pełnego jest taka sama jak liczba wychodzących z dowolnego wierzchołka krawędzi czerwonych (\(\displaystyle{ n_{1}- }\)) + krawędzi niebieskich (\(\displaystyle{ n_{2}- }\)) + 1, aby uwzględnić wierzchołek z którego te krawędzie wychodzą. Jednak znów: dlaczego to jest równe \(\displaystyle{ R(n-1), m) + R(n,m-1) -2 }\) ?\(\displaystyle{ n-1 = n_{1}+n_{2} = R(n-1), m) + R(n,m-1) -2 }\)
Trzeci przypadek chyba rozumiem. Liczba krawędzi wychodzących jest zależna od ilości wierzchołków (bo w grafie pełnym z dowolnego wierzchołka wychodzi krawędź do każdego innego wierzchołka), a -1, aby uwzględnić wierzchołek z którego te krawędzi "zaczynamy" prowadzić. Jednak nie rozumiem przypadku 1 i 2.Rozpatrz trzy przypadki:
\(\displaystyle{ 1) \ \ n_{1}\geq R(n-1, m), \ \ n_{2} < R(n, m-1) }\)
\(\displaystyle{ 2) \ \ n_{2} \geq R(n, m-1), \ \ n_{1}< R(n-1, m) }\)
\(\displaystyle{ 3) \ \ n_{1} = 2p -1,\ \ n_{2} = 2q-1. }\)
Jakie wartości może przyjmować n i m?Pierwsze dwa przypadki - indukcja matematyczna dla liczby krawędzi \(\displaystyle{ s = n + m, \ \ s\geq 6. }\)
Skąd to mnożenie?Jeśli dla wszystkich wierzchołków zachodzi trzeci przypadek, to liczba końców krawędzi czerwonych jest równa
\(\displaystyle{ (2p+2q-1)(2p-1) }\) co jest niemożliwe, bo liczba ta musi być parzysta.
Przepraszam za problem i za masę pytań. Proszę o wyrozumiałość.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Liczby Ramseya
" nie rozumiem przypadków 1), 2)"
Z własności liczb Ramsey'a
\(\displaystyle{ R(2,m) = m, \ \ R(n, 2) = n }\)
Jeśli \(\displaystyle{ n = m = 3 }\), to \(\displaystyle{ 6 = R(3,3 )\leq R(3,2) + R(2,3)= 3 + 3. }\)
Zaółóżmy , że udowodniono, iż liczby \(\displaystyle{ R(n-1),m), \ \ R(n, m-1) }\) istnieją. Rozważamy pełny \(\displaystyle{ n-}\) graf. którego krawędzie pomalowane są na dwa kolory (czerwony, niebieski).
Jeśli \(\displaystyle{ W }\) będzie dowolnym wierzchołkiem, \(\displaystyle{ T_{1} }\) - zbiorem wierzchołków połączonych z \(\displaystyle{ W }\) krawędzią czerwoną, \(\displaystyle{ T_{2} }\) - zbiorem wierzchołków połączonych z \(\displaystyle{ W }\) krawędzią niebieską i jeśli \(\displaystyle{ n_{1} = |T_{1}|, \ \ n_{2}= |T_{2}|, }\) wtedy prawdziwa jest równość na liczbę wszystkich wierzchołków
\(\displaystyle{ n = n_{1} + n_{2} +1 = R(n-1),m) + R(n,m-1) }\)
Stąd rozważamy dwa przypadki \(\displaystyle{ 1), 2). }\)
W pierwszym przypadku z definicji liczby \(\displaystyle{ R(n-1),m) }\) wynika, że w podgrafie \(\displaystyle{ T_{1} }\) znajdziemy albo monochromatyczny \(\displaystyle{ m- }\) podgraf niebieski, albo monochromatyczny \(\displaystyle{ n - 1 }\) podgraf czerwony.
W drugim przypadku, dołączając do monochromatycznego podgrafu czerwonego wierzchołolek \(\displaystyle{ W }\), otrzymamy monochromatyczny \(\displaystyle{ n -}\) podgraf czerwony.
W przypadku drugim postępujemy analogicznie.
Równość \(\displaystyle{ n = 2p+2q -1 }\) ze wzoru na liczbę wierzołków \(\displaystyle{ n -}\) grafu pełnego.
To mnożenie wynika ze wzoru na liczbę wierzchołków dwóch podgrafów pełnych o dwóch różnych kolorach.
Nie podoba mi się słowo "klik," dlatego używam pojęcia " podgraf pełny."
Z własności liczb Ramsey'a
\(\displaystyle{ R(2,m) = m, \ \ R(n, 2) = n }\)
Jeśli \(\displaystyle{ n = m = 3 }\), to \(\displaystyle{ 6 = R(3,3 )\leq R(3,2) + R(2,3)= 3 + 3. }\)
Zaółóżmy , że udowodniono, iż liczby \(\displaystyle{ R(n-1),m), \ \ R(n, m-1) }\) istnieją. Rozważamy pełny \(\displaystyle{ n-}\) graf. którego krawędzie pomalowane są na dwa kolory (czerwony, niebieski).
Jeśli \(\displaystyle{ W }\) będzie dowolnym wierzchołkiem, \(\displaystyle{ T_{1} }\) - zbiorem wierzchołków połączonych z \(\displaystyle{ W }\) krawędzią czerwoną, \(\displaystyle{ T_{2} }\) - zbiorem wierzchołków połączonych z \(\displaystyle{ W }\) krawędzią niebieską i jeśli \(\displaystyle{ n_{1} = |T_{1}|, \ \ n_{2}= |T_{2}|, }\) wtedy prawdziwa jest równość na liczbę wszystkich wierzchołków
\(\displaystyle{ n = n_{1} + n_{2} +1 = R(n-1),m) + R(n,m-1) }\)
Stąd rozważamy dwa przypadki \(\displaystyle{ 1), 2). }\)
W pierwszym przypadku z definicji liczby \(\displaystyle{ R(n-1),m) }\) wynika, że w podgrafie \(\displaystyle{ T_{1} }\) znajdziemy albo monochromatyczny \(\displaystyle{ m- }\) podgraf niebieski, albo monochromatyczny \(\displaystyle{ n - 1 }\) podgraf czerwony.
W drugim przypadku, dołączając do monochromatycznego podgrafu czerwonego wierzchołolek \(\displaystyle{ W }\), otrzymamy monochromatyczny \(\displaystyle{ n -}\) podgraf czerwony.
W przypadku drugim postępujemy analogicznie.
Równość \(\displaystyle{ n = 2p+2q -1 }\) ze wzoru na liczbę wierzołków \(\displaystyle{ n -}\) grafu pełnego.
To mnożenie wynika ze wzoru na liczbę wierzchołków dwóch podgrafów pełnych o dwóch różnych kolorach.
Nie podoba mi się słowo "klik," dlatego używam pojęcia " podgraf pełny."
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 paź 2021, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: Liczby Ramseya
No i znów. Równość "\(\displaystyle{ n = n_{1} + n_{2} +1}\)" wydaję się, że rozumiem, ale dlaczego to jest równe \(\displaystyle{ R(n-1),m) + R(n,m-1)}\). Co mają wspólnego dwie liczby Ramseya, których wartości, to np. kolejno 18 i 25, do jednego grafu? W tym przypadku ten graf (z równania) miałby 43 wierzchołki. Nie rozumiem tego\(\displaystyle{ n = n_{1} + n_{2} +1 = R(n-1),m) + R(n,m-1) }\)
Wydaję mi się, że jeśli zrozumiem tą kwestię, to automatycznie będę wiedział
.Równość \(\displaystyle{ n = 2p+2q -1 }\) ze wzoru na liczbę wierzołków \(\displaystyle{ n -}\) grafu pełnego.
Przepraszam, ale nie jestem w stanie zrozumieć, co dwie liczby Ramseya opisujące dwa grafy o różnej ilości wierzchołków, mają wspólnego z grafem, który ma wierzchołków tyle, ile wynosi suma tych dwóch liczb.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Liczby Ramseya
Jeszcze raz.
Załóżmy, że udowodniono iż liczby \(\displaystyle{ , R(n-1,m) \ \ R(n,m-1) }\) istnieją. Niech \(\displaystyle{ n = R(n-1, m) + R(n,m-1) }\) Rozważmy pełny \(\displaystyle{ n - }\) graf, którego krawędzie pomalowane są na dwa różne kolory np. kolor czerwony i kolor niebieski. Niech \(\displaystyle{ W }\) będzie dowolnym wierzchołkiem tego grafu.
\(\displaystyle{ T_{1}}\) zbiorem wierzchołków połączonych z \(\displaystyle{ W }\) - krawędziami czerwonymi. \(\displaystyle{ T_{2}}\) - zbiorem wierzchłków połączonych krawędziami niebieskimi. Niech liczności zbiorów zawierające te wierzchołki wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ |T_{1}|= n_{1}, \ \ |T_{2}| = n_{2}. }\)
Wtedy prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ n = n_{1} + n_{2} +1 = R(n-1), m) + R(n,m-1) }\)
W przypadku pierwszym (\(\displaystyle{ n_{1}\geq R(n-1,m), \ \ n_{2}< R(n,m-1))}\) z definicji liczby \(\displaystyle{ R(n-1,m)}\) wynika, że w podgrafie \(\displaystyle{ T_{1} }\) znajdziemy albo monochromatyczny \(\displaystyle{ m -}\) podgraf niebieski , albo monochromatyczny \(\displaystyle{ n-1 }\) podgraf
czerwony. Dołączając zaś do monochromatycznego podgrafu czerwonego wierzchołek \(\displaystyle{ W }\), otrzymamy monochromatyczny
\(\displaystyle{ n- }\) podgraf czerwony.
W drugim przypadku (\(\displaystyle{ n_{2} \geq R(n,m-1), \ \ n_{1}< R(n-1), m) }\) postępujemy analogicznie.
Dodano po 13 minutach 5 sekundach:
Niech \(\displaystyle{ n = 2p +2q -1 ... }\) to jest założenie.
Załóżmy, że udowodniono iż liczby \(\displaystyle{ , R(n-1,m) \ \ R(n,m-1) }\) istnieją. Niech \(\displaystyle{ n = R(n-1, m) + R(n,m-1) }\) Rozważmy pełny \(\displaystyle{ n - }\) graf, którego krawędzie pomalowane są na dwa różne kolory np. kolor czerwony i kolor niebieski. Niech \(\displaystyle{ W }\) będzie dowolnym wierzchołkiem tego grafu.
\(\displaystyle{ T_{1}}\) zbiorem wierzchołków połączonych z \(\displaystyle{ W }\) - krawędziami czerwonymi. \(\displaystyle{ T_{2}}\) - zbiorem wierzchłków połączonych krawędziami niebieskimi. Niech liczności zbiorów zawierające te wierzchołki wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ |T_{1}|= n_{1}, \ \ |T_{2}| = n_{2}. }\)
Wtedy prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ n = n_{1} + n_{2} +1 = R(n-1), m) + R(n,m-1) }\)
W przypadku pierwszym (\(\displaystyle{ n_{1}\geq R(n-1,m), \ \ n_{2}< R(n,m-1))}\) z definicji liczby \(\displaystyle{ R(n-1,m)}\) wynika, że w podgrafie \(\displaystyle{ T_{1} }\) znajdziemy albo monochromatyczny \(\displaystyle{ m -}\) podgraf niebieski , albo monochromatyczny \(\displaystyle{ n-1 }\) podgraf
czerwony. Dołączając zaś do monochromatycznego podgrafu czerwonego wierzchołek \(\displaystyle{ W }\), otrzymamy monochromatyczny
\(\displaystyle{ n- }\) podgraf czerwony.
W drugim przypadku (\(\displaystyle{ n_{2} \geq R(n,m-1), \ \ n_{1}< R(n-1), m) }\) postępujemy analogicznie.
Dodano po 13 minutach 5 sekundach:
Niech \(\displaystyle{ n = 2p +2q -1 ... }\) to jest założenie.