Ile jest rozwiązań równania w całkowitych dodatnich:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+...+x_{k}=n}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ x_{i} \neq x_{j}, i \neq j}\)
Czyli \(\displaystyle{ x_{i}, x_{j}}\) są parami różne...
\(\displaystyle{ k=1,2,3,...}\)
pokażę to dla szóstki:
6=6
\(\displaystyle{ 6=1+5,2+4,5+1,4+2}\)
\(\displaystyle{ 6=1+2+3=1+3+2=2+1+3=2+3+1=3+1+2=3+2+1}\)
Razem \(\displaystyle{ 11}\) możliwości...
Łatwy problem
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Łatwy problem
Kazał Pan, zrobił sam, otóż mamy
\(\displaystyle{ P\left( n- \frac{k(k-1)}{2} ,k\right) \cdot k! }\) - dla liczb od jedynki w górę czyli bez zera...
A tu z zerem:
\(\displaystyle{ P\left( n- \frac{(k-2)(k-1)}{2},k-1\right) \cdot k! }\)
Razem jak się chce to można dodać...
Oczywiście \(\displaystyle{ P}\) to partycje o długości: \(\displaystyle{ k, k-1}\)
\(\displaystyle{ P\left( n- \frac{k(k-1)}{2} ,k\right) \cdot k! }\) - dla liczb od jedynki w górę czyli bez zera...
A tu z zerem:
\(\displaystyle{ P\left( n- \frac{(k-2)(k-1)}{2},k-1\right) \cdot k! }\)
Razem jak się chce to można dodać...
Oczywiście \(\displaystyle{ P}\) to partycje o długości: \(\displaystyle{ k, k-1}\)