Wariacja z powtórzeniami z uwzglądnieniem rotacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
badInMath123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lip 2021, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 77

Wariacja z powtórzeniami z uwzglądnieniem rotacji

Post autor: badInMath123 »

Witam,

dla \(\displaystyle{ 5}\) różnych elementów i tablicy o rozmiarze \(\displaystyle{ 50 }\), można wygenerować \(\displaystyle{ 5^{50}}\) różnych ustawień

Ile byłoby kombinacji przy warunku, że takie elementy uznajemy za identyczne: \(\displaystyle{ A\ B\ C\ D = D\ A\ B\ C = C\ D\ A\ B}\) ?
Ostatnio zmieniony 3 lip 2021, o 11:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Wariacja z powtórzeniami z uwzglądnieniem rotacji

Post autor: Bran »

badInMath123 pisze: 3 lip 2021, o 11:33 \(\displaystyle{ A\ B\ C\ D = D\ A\ B\ C = C\ D\ A\ B}\) ?
Mieliśmy mieć \(\displaystyle{ 5}\) elementów.
badInMath123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lip 2021, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 77

Re: Wariacja z powtórzeniami z uwzglądnieniem rotacji

Post autor: badInMath123 »

To był tylko przykład. Generalnie zadanie polega na znalezieniu liczby wszystkich ustawień przy założeniu, że rotacja nie zmienia elementu.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Wariacja z powtórzeniami z uwzglądnieniem rotacji

Post autor: Bran »

badInMath123 pisze: 6 lip 2021, o 11:23 liczby wszystkich ustawień przy założeniu, że rotacja nie zmienia elementu.
Wtedy (analizując przykład i przekładając na to co mówisz) liczba tych ustawień jest równa \(\displaystyle{ 1}\). Obawiam się jednak, że chodzi o coś innego, muszę precyzyjniej wiedzieć jakie elementy uznajemy za te same.

Skąd to zadanie jest?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Wariacja z powtórzeniami z uwzglądnieniem rotacji

Post autor: arek1357 »

Autor posta zdezerterował co raczej jest na tym forum normalne, pewnie wywalili go z hukiem z uniwersytetu wieczorowego w trybie zaocznym online... (brak jakiejkolwiek odpowiedzialności za pisanie swoich wypocin)...

Więc może zapiszemy drugą część zadania w formule bardziej zrozumiałej dla przeciętnego konsumenta kebabów...
A mianowicie:
Ile jest niezależnych kolorowań 5 kolorami 50 - kąta foremnego na którego działa grupa obrotów (50-cio elementowa)
ODPOWIEDZ