Wariacje z powtórzeniami.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 cze 2021, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Wariacje z powtórzeniami.
Witam. Mam zbiór liter, załóżmy \(\displaystyle{ \{a, b, c, d, e\}}\) i układam z nich wariacje z powtórzeniami o długości \(\displaystyle{ 10}\) znaków, np. \(\displaystyle{ abaadcebad}\). Ilość wszystkich możliwych wariacji to \(\displaystyle{ \text{ilość liter w zbiorze}^{\text{długość wariacji}}}\), tj. \(\displaystyle{ 5 ^{10}}\), czyli \(\displaystyle{ 9\,765\,625}\). Teraz chciałbym obliczyć ile jest w tym zbiorze takich wariacji, które zawierają dany znak co najmniej \(\displaystyle{ x}\) razy, np. \(\displaystyle{ b}\) co najmniej \(\displaystyle{ 7}\) razy (albo dokładnie \(\displaystyle{ 7}\) razy, zależy co będzie prostsze do obliczenia). Przykładowo wariacja \(\displaystyle{ abdebcbbdc}\) nie spełnia tego warunku (\(\displaystyle{ b}\) występuje tylko \(\displaystyle{ 4}\) razy), ale z kolei \(\displaystyle{ bbdbcbbbab}\) już spełnia ten warunek (\(\displaystyle{ b}\) pojawia się \(\displaystyle{ 7}\) razy).
Ostatnio zmieniony 29 cze 2021, o 20:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Wariacje z powtórzeniami.
Wariacji zawierających dokładnie siedem liter b jest \(\displaystyle{ \binom{10}{7} \cdot 4^3}\) - najpierw wybieramy siedem spośród dziesięciu pozycji dla litery b, a na pozostałych trzech pozycjach uzupełniamy dowolną wariacją pozostałych liter.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 cze 2021, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Wariacje z powtórzeniami.
Ok, dzięki. A jeszcze mam pytanie, czy jest możliwość obliczyć ile jest takich wariacji, które mają dowolny znak określoną ilość razy? Przykładowo, dowolny znak \(\displaystyle{ \left\{ a, b, c, d, e\right\} }\) występuje dokładnie \(\displaystyle{ 7}\) razy? Przy większych liczbach pewnie wystarczy pomnożyć przez ilość elementów, ale dla mniejszych liczb np. liczby \(\displaystyle{ 4}\) liczy niektóre wariacje podwójnie, np. \(\displaystyle{ bbabbccdcc}\) zostanie policzone podwójnie, bo ma zarówno \(\displaystyle{ 4}\) litery \(\displaystyle{ b}\), jak i \(\displaystyle{ 4}\) litery \(\displaystyle{ c}\).
Ostatnio zmieniony 30 cze 2021, o 20:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Wariacje z powtórzeniami.
Musisz się zdecydować ile każdy składnik ma wystąpić razy , taki tam wzór:
\(\displaystyle{ \frac{\left( s_{1}+...+s_{k}\right)! }{s_{1}! \cdot ... \cdot s_{k}!} }\)
Każda litera występuje dokładnie: \(\displaystyle{ s_{i}}\) razy
Są to tak zwane wariacje z ograniczeniami...
\(\displaystyle{ \frac{\left( s_{1}+...+s_{k}\right)! }{s_{1}! \cdot ... \cdot s_{k}!} }\)
Każda litera występuje dokładnie: \(\displaystyle{ s_{i}}\) razy
Są to tak zwane wariacje z ograniczeniami...