Szacowanie rozwiązania rekurencji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
JohnnyBravo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 maja 2021, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23

Szacowanie rozwiązania rekurencji

Post autor: JohnnyBravo »

Niech
\(\displaystyle{ T(n) = T\left( \frac{3}{4} n\right)+ T\left( \frac{1}{4} n\right)+4n}\).

Znajdź stałe \(\displaystyle{ n_{0}}\) i \(\displaystyle{ c}\) takie, że dla wszystkich \(\displaystyle{ n \ge n_{0}}\) zachodzi \(\displaystyle{ T(n) \le cn\log n.}\)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2021, o 12:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
ODPOWIEDZ