12 trójkątów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

12 trójkątów

Post autor: ann_u »

Danych jest 12 trójkątów (rys). Każdy bok trójkąta kolorujemy na zielono, czerwono lub niebiesko. Wśród \(\displaystyle{ 3^{24}}\) możliwych pokolorowań, ile jest takich, ze każdy trójkąt ma bok innego koloru?


Kod: Zaznacz cały

https://imgupload.pl/images/2021/05/16/ry.png
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: 12 trójkątów

Post autor: arek1357 »

W tym zadaniu pokaże o co mi chodzi jak do tego podszedłem, a mianowicie najpierw biorę cztery trójkąty nie mające ze sobą wspólnych ani wierzchołków ani krawędzi tak na oko to: 12, 3, 6, 9 - to godziny, zacznę od tego o 6 i będę szedł w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara...

Ponieważ one są rozłączne więc ich kolorowanie nie wpływa na nic, jeżeli będziemy każdy kolorować trzema kolorami krawędzie to przy każdym takich możliwości jest: \(\displaystyle{ 3!=6}\), co razem dla czterech wyniesie.: \(\displaystyle{ 6^4}\)...

Kolory możemy numerować przy każdym z tych czterech trójkątów np.: \(\displaystyle{ (1,2,3)}\) patrząc na ten rysunek kolor z lewej to 1 z prawej to 3
A kolor krawędzi sześciokąta, który nie ma na nic wpływu jest tylko konsekwencją dwóch pozostałych to 2, więc zapis możemy uprościć:

\(\displaystyle{ (1,2,3)=(1,3)}\)

I teraz tak między dwoma kolejnymi pokolorowanymi trójkątami nazwijmy je bazowymi idąc przeciwnie do ruchu wskazówek zegara mamy po dwa trójkąty z nimi związane, znajdujące się między nimi...

I teraz spostrzeżenie istotne, jeżeli dwa trójkąty kolejne bazowe są pokolorowane w taki sposób:

\(\displaystyle{ (x,a) (a,y)}\) kolor prawy i lewy obu trójkątów są równe to te dwa trójkąty między nimi można kolorować na dwa sposoby tak żeby trójkąty były różnokolorowe...

a jeżeli mamy:

\(\displaystyle{ (x,a) (b,y) , a \neq b }\) kolor prawy i lewy obu trójkątów są równe to te dwa trójkąty między nimi można kolorować na jeden sposób
tak żeby trójkąty były różnokolorowe

Więc kolorowań wszystkich powinno być:

\(\displaystyle{ \sum_{x_{i}=1, 2}^{}\left[ (x,y)x_{1}\right] \left[ (y,z)x_{2}\right] \left[ (z,t)x_{3}\right] \left[ (t,x)x_{4}\right] }\)

gdzie zapis typu \(\displaystyle{ (x,y)}\) lub latex] (y,z)[/latex] oznacza to co pisałem wcześniej ale w obecnym kontekście skróconym oznacza

Na ile sposobów oba trójkąty bazowe sąsiednie można ustawić tak by boki: ostatni jednego i pierwszy drugiego bazowego trójkąta były kolory równe lub różne i od tego zależy.: \(\displaystyle{ x_{i}=1 \vee 2}\)

Żeby np. wszystkie sąsiady były różne te iloczyny można zapisać


\(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4}\)

Wtedy między nimi będą jedynki, a gdy będzie iloczyn typu:

\(\displaystyle{ 2 \cdot 2}\) to między nimi wstawimy dwójki, i trzeba jechać po wszystkich możliwych iloczynach

Lecz to zwijanie to najgorszy punkt programu...

Dodano po 1 dniu 8 godzinach 19 minutach 14 sekundach:
Teraz to rozjaśnię po zaciemnieniu:

a mianowicie:

Te cztery kolorowe trójkąty nazwiemy układami jak wyżej , układy między sobą mogą być równe lub różne, równe będą np. w takim przypadku gdy:

\(\displaystyle{ (a,b)=(b,c)}\)

Różne gdy:

\(\displaystyle{ (a,b) \neq (c,d), \Leftrightarrow b \neq c}\)

Więc wracając mamy cztery układy:

\(\displaystyle{ (a,b) =(b,c) \neq (d,e)=(e,a)=}\)

Taki przykładowy zestaw , ostatnia np. równość idzie do pierwszego bo zamyka się ten zestaw czterech układów cyklicznie...

Są cztery układy a między nimi zestaw czterech równości i różności na wiele sposobów...

Może być:

1. 4 różności - jeden sposób np. \(\displaystyle{ (a,b) \neq (c,d) \neq (e,f) \neq (g,h) \neq }\)

2. 1 równość i 3 różności na cztery sposoby np. \(\displaystyle{ (a,b) \neq (c,d)=(d,e) \neq (f,g) \neq }\)

3. 4 równości - jeden sposób np. \(\displaystyle{ (a,b) = (c,d)=(d,e) = (f,g) = }\)

4. 2 równości i 2 różności na sześć sposobów np. \(\displaystyle{ (a,b) \neq (c,d)=(d,e) \neq (f,g) = }\)

5. 3 równości i 1 różność na cztery sposoby np. \(\displaystyle{ (a,b) = (c,d)=(d,e) \neq (f,g) = }\)

I teraz obliczałem to:

Np. cztery równości:

\(\displaystyle{ 6 \cdot 3=18}\)

Dla trzech różności i jednej równości:

\(\displaystyle{ 6 \cdot 4 \cdot 4+6 \cdot 4 \cdot 4+6 \cdot 4 \cdot 4+4 \cdot 6 \cdot 4=384}\)

Dla 3 równości i jednej różności - \(\displaystyle{ 192}\)

Dla dwóch równości i dwóch nierówności - \(\displaystyle{ 318}\)

Dla czterech różności - \(\displaystyle{ 384}\)

Obliczenia dość niestrawne wychodząc od pierwszego układu zawsze mamy 6 możliwości a potem jeżeli jest różność to mnożymy przez cztery, a jeżeli równość to przez dwa, najgorzej jest w trzecim i czwartym układzie, trzeba rozważać przypadki bo czwarty będzie zdominowany przez pierwszy i przez trzeci więc często mnożenie wtedy odbywa się przez jeden lub dwa..., można samemu kombinować...

Same te mnożenia są mało ciekawe i jest sporo kombinacji...

Pamiętamy, że wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 6^4=1296}\)

I teraz przypominamy, że jeżeli między dwoma sąsiednimi układami równymi mamy jeszcze dwie możliwości wsadzenia trójkątów, a układami różnymi mamy tylko jedną możliwość...

Czyli reasumując zliczmy ilość różnych kolorowań:

\(\displaystyle{ 18 \cdot 2^4+384 \cdot 2^1+192 \cdot 2^3+318 \cdot 2^2+384 \cdot 2^0=?}\)
ODPOWIEDZ