Złożoność obliczeniowa algorytmów, arytmetyka modularna - szyfrowanie RSA

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Morcinnnnek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwie 2021, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Złożoność obliczeniowa algorytmów, arytmetyka modularna - szyfrowanie RSA

Post autor: Morcinnnnek »

Panowie/Panie, jest mi ktoś to pokrótce wyjaśnić? Wszystkie przykłady jakie znalazłem były z odszyfrowaniem kluczem prywatnym \(\displaystyle{ (n, d)}\) i nie wiem jak to powiązać w taki przypadku.

Załóżmy, że przechwyciliśmy zaszyfrowaną wiadomość c oraz że znamy klucz publiczny \(\displaystyle{ (N, e).}\)
Odkoduj wiadomość \(\displaystyle{ c}\), czyli znajdź \(\displaystyle{ m}\).
Gdzie:
\(\displaystyle{ c = 405,\\
N = 1934631163,\\
e = 3,\\
m = ?}\)


Pozdrawiam.

(nie jestem pewny czy dobry dział)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2021, o 14:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ