Cześć,
Nie mam pomysłu jak rozwiązać takie zadanie, może ktoś by pokazał rozwiązanie z wytłumaczeniem?
Zadanie:
Mając danych dowolnych 10 różnych liczb dodatnich całkowitych mniejszych od 107, pokaż, że istnieją dwa
rozłączne podzbiory tych liczb, których elementy dają taką samą sumę. Odpowiedź uzasadnij.
Za pomoc Dziękuję!
Kombinatoryka, podzbiory liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Kombinatoryka, podzbiory liczb
Wszystkich podzbiorów tej jest:
\(\displaystyle{ 2^{10}=1024}\)
Suma liczb w takim podzbiorze musi spełniać:
\(\displaystyle{ 0 \le S \le 1015}\) włączając w to zbiór posty i całą sumę...
Znaczy, że istnieją takie dwa podzbiory, których suma jest równa, jeżeli mają część wspólną niepustą to ją odrzucamy i jest ...
\(\displaystyle{ 2^{10}=1024}\)
Suma liczb w takim podzbiorze musi spełniać:
\(\displaystyle{ 0 \le S \le 1015}\) włączając w to zbiór posty i całą sumę...
Znaczy, że istnieją takie dwa podzbiory, których suma jest równa, jeżeli mają część wspólną niepustą to ją odrzucamy i jest ...
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Re: Kombinatoryka, podzbiory liczb
Bardzo Panu Dziękuję!arek1357 pisze: ↑14 kwie 2021, o 21:08 Wszystkich podzbiorów tej jest:
\(\displaystyle{ 2^{10}=1024}\)
Suma liczb w takim podzbiorze musi spełniać:
\(\displaystyle{ 0 \le S \le 1015}\) włączając w to zbiór posty i całą sumę...
Znaczy, że istnieją takie dwa podzbiory, których suma jest równa, jeżeli mają część wspólną niepustą to ją odrzucamy i jest ...