Wiadomo, że 1 osoba na 38 spośród przekraczających (pewną) granicę przemyca narkotyki. Specjalnie
wytresowany pies zatrzymuje co 27 osobę spośród nie przemycających narkotyków i przepuszcza (nie zatrzymuje) co
9 osobę spośród przemycających narkotyki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba, która przeszła przez granicę nie
zatrzymana przez psa jest przemytnikiem narkotyków?
Przemycanie narkotyków
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Przemycanie narkotyków
P - osoba przeszła przez granicę nie zatrzymana przez psa
N- osoba jest przemytnikiem narkotyków
\(\displaystyle{ P(N\bigg|_P)= \frac{P(N \cap P)}{P(P)}= \frac{ \frac{1}{38} \cdot \frac{1}{9} }{\frac{1}{38} \cdot \frac{1}{9}+\frac{37}{38} \cdot \frac{26}{27}} = \frac{3}{965} }\)
N- osoba jest przemytnikiem narkotyków
\(\displaystyle{ P(N\bigg|_P)= \frac{P(N \cap P)}{P(P)}= \frac{ \frac{1}{38} \cdot \frac{1}{9} }{\frac{1}{38} \cdot \frac{1}{9}+\frac{37}{38} \cdot \frac{26}{27}} = \frac{3}{965} }\)