Celem jest znalezienie funkcji tworzącej dla poniższych ciągów. Z jakich zależności należy w tych przypadkach skorzystać?
a) \(\displaystyle{ a_{n}=7\cdot 5^{n+1} , n=0,1,... }\)
b) \(\displaystyle{ a_{n}=3n-3, n=0,1,... }\)
Funkcja tworząca ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 mar 2021, o 12:09
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
Funkcja tworząca ciągu
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, o 09:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Funkcja tworząca ciągu
Funkcja tworząca ciągu \(\displaystyle{ (a_{n})}\) to \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}a_{n}x^{n}}\).
a) Zastosuj wzór na sumę zbieżnego szeregu geometrycznego, iloraz równy \(\displaystyle{ 5x}\), pierwszy wyraz równy \(\displaystyle{ 35}\).
b) Osobno napisz \(\displaystyle{ a_{0}+a_{1}x}\), a dla pozostałej części korzystaj z twierdzenia o różniczkowaniu i całkowaniu szeregów potęgowych, wskazówka:
\(\displaystyle{ (3n-3)x^{n}=3x^{2}(n-1)x^{n-2}=3x^{2}\left(x^{n-1}\right)'}\)
a) Zastosuj wzór na sumę zbieżnego szeregu geometrycznego, iloraz równy \(\displaystyle{ 5x}\), pierwszy wyraz równy \(\displaystyle{ 35}\).
b) Osobno napisz \(\displaystyle{ a_{0}+a_{1}x}\), a dla pozostałej części korzystaj z twierdzenia o różniczkowaniu i całkowaniu szeregów potęgowych, wskazówka:
\(\displaystyle{ (3n-3)x^{n}=3x^{2}(n-1)x^{n-2}=3x^{2}\left(x^{n-1}\right)'}\)