1.Iloma sposobami można posadzić w rzędzie m drzew liściastych i n iglastych (m > n) tak, aby żadne
dwa drzewa iglaste nie sąsiadowały ze sobą?
Iloma sposobami można posadzić w rzędzie m drzew liściastych i n iglastych
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Iloma sposobami można posadzić w rzędzie m drzew liściastych i n iglastych
Jeżeli drzewa są nierozróżnialne, to na \(\displaystyle{ {m+1\choose n}}\) sposobów, bo spomiędzy \(\displaystyle{ m-1}\) pozycji pomiędzy drzewami liściastymi plus dwie pozycje skrajne wybieram \(\displaystyle{ n}\) pozycji dla iglaków.
Gdyby były rozróżnialne: \(\displaystyle{ m!\cdot{m+1\choose n}\cdot n!}\)
Pozdrawiam
Gdyby były rozróżnialne: \(\displaystyle{ m!\cdot{m+1\choose n}\cdot n!}\)
Pozdrawiam
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Iloma sposobami można posadzić w rzędzie m drzew liściastych i n iglastych
Posadź drzewa liściaste. Pomiędzy nimi jest \(\displaystyle{ m+1}\) miejsc w których mogą być posadzone drzewa iglaste. Więc wybieramy \(\displaystyle{ n}\) takich miejsc. Czyli mamy \(\displaystyle{ {m+1 \choose n} }\) takich sposobów.