Uproszczenie sumy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
insanis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 26 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 33 razy

Uproszczenie sumy

Post autor: insanis »

\(\displaystyle{ \sum_{L=0}^{N} K^L \cdot \left( 1 - \left( 1 - \frac{1}{K^L} \right)^M \right) }\)

\(\displaystyle{ K, M}\) to stałe liczby całkowite.
Czy da się jakoś uprościć tę sumę? A może ją obliczyć?
insanis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 26 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 33 razy

Re: Uproszczenie sumy

Post autor: insanis »

Przepraszam za odgrzebywanie mojego starego tematu, ale ten problem do mnie powrócił :)

Wykładnicze zachowanie \(\displaystyle{ K^L}\) jest hamowane przez czynnik \(\displaystyle{ 1-\left(1- \frac{1}{K^L} \right)^M}\), który wraz ze wzrostem \(\displaystyle{ L}\) zbliża się do \(\displaystyle{ 0}\). Empirycznie sprawdziłem, że całe wyrażenie, czyli \(\displaystyle{ K^L \cdot \left( 1-\left(1- \frac{1}{K^L} \right)^M \right) }\) przy rosnącym \(\displaystyle{ L}\) zbiega dosyć szybko do \(\displaystyle{ M}\). Nie potrafię jednak tego uzasadnić. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Uproszczenie sumy

Post autor: Janusz Tracz »

Można policzyć tę sumę:
\(\displaystyle{ \begin{split}
\sum_{L=0}^{N} K^L \cdot \left( 1 - \left( 1 - \frac{1}{K^L} \right)^M \right) &= \red{\sum_{L=0}^{N} K^L} -\blue{\sum_{L=0}^{N} K^L \left( 1 - \frac{1}{K^L} \right)^M} \\&=\red{ \frac{K^{N+1}-1}{K-1} } -\blue{\sum_{L=0}^{N} K^L \sum_{j=0}^{M} {M \choose j} \frac{(-1)^j}{K^{Lj}} } \\
&= \red{ \frac{K^{N+1}-1}{K-1} } -\blue{\sum_{j=0}^{M} {M \choose j} (-1)^j \sum_{L=0}^{N} \left( \frac{ K}{K^{j} }\right)^L } \\
&= \red{ \frac{K^{N+1}-1}{K-1} } -\blue{\sum_{j=0}^{M} {M \choose j} (-1)^j \frac{K^j-K^{N(1-j)+1}}{K^j-K} }.\\
\end{split}}\)
zetelka2136
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2022, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0

Re: Uproszczenie sumy

Post autor: zetelka2136 »

A jeśli chodzi o taką sumę: \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} 25+6 \cdot 3 ^{k+1} }\) to w jaki sposób przekształcić to na \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} 25+6 \cdot 3 ^{k} }\) ?
ODPOWIEDZ