Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tych zadań?
Zad 1
Z potasowanej talii 52 kart losuje się jednocześnie 5 kart
a) ile istnieje różnych wyników tego losowania?
b) ile jest różnych wyników gdy wśród wylosowanych kart znajduje się jeden AS?
c) ile jest różnych wyników gdy wśród wylosowanych kart znajdują się 3 kiery?
Zad 2
Rzucamy trzema symetrycznymi kostkami. Ile jest różnych wyników, w których suma wyrzuconych oczek jest równa:
a) 9
b) 10
c) 20
talia kart..
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
talia kart..
W tym pierwszym to wg mnie korzystamy ze wzoru na kombinacje 5 z 52 (prawie jak w totolotku )
\(\displaystyle{ P(A) = C^{5}_{52} = {52\choose 5} = \frac{52!}{47! * 5!}}\) - to se policz ile to jest
W b jest to samo tylko, że mamy już do wyboru tylko 51 kart i możemy z nich wybrac 4 karty (bo as jest już wybrany)
\(\displaystyle{ P(A) = C^{4}_{51} = {51\choose 4} = \frac{51!}{47! * 4!}}\)
analogicznie z tymi kierami
Tego drugiego nie robię bo na bank mi się pomyli coś
\(\displaystyle{ P(A) = C^{5}_{52} = {52\choose 5} = \frac{52!}{47! * 5!}}\) - to se policz ile to jest
W b jest to samo tylko, że mamy już do wyboru tylko 51 kart i możemy z nich wybrac 4 karty (bo as jest już wybrany)
\(\displaystyle{ P(A) = C^{4}_{51} = {51\choose 4} = \frac{51!}{47! * 4!}}\)
analogicznie z tymi kierami
Tego drugiego nie robię bo na bank mi się pomyli coś