3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2021, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
Cześć, rozwiązuję zadania z kombinatoryki i zliczania przed kolokwium, do tych nie posiadam odpowiedzi, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł rzucić okiem na moje rozwiązania i ewentualnie przedstawić poprawne jeśli ja coś przekręcę.
Zadanie 1: Ile jest różnych uporządkowanych czwórek \(\displaystyle{ (a, b, c, d)}\) liczb naturalnych
a. dodatnich,
b. z których dokładnie jedna jest równa 0,
takich, że \(\displaystyle{ a+b+c+d = 12}\)
Uważam, że do zrobienia zadania potrzebny będzie wzór na n wyrazową wariację z powtórzeniami.
Odp. a) \(\displaystyle{ (\frac{n}{2})^{4} }\), ponieważ liczb naturalnych jest \(\displaystyle{ n}\), liczb dodatnich będzie \(\displaystyle{ \frac{n}{2} }\), a że losujemy 4 liczby(myślę, że liczby mogą się powtarzać) robimy \(\displaystyle{ \frac{n}{2} \cdot \frac{n}{2} \cdot \frac{n}{2} \cdot \frac{n}{2} = (\frac{n}{2})^{4}}\)
b) tego nie wiem, bo opcji jest bardzo dużo i nie mam pomysłu jak to policzyć
Zadanie 2: Ile jest różnych 10-elementowych ciągów
a. o wyrazach tworzących zbiór 3-elementowy
b. ternarnych, w których występuje: 5 liter a, 3 litery b i 2 litery c.
a) Korzystając ze wzoru na wariację z powtórzeniami zliczam ile będzie zbiorów spełniających warunek, będzie ich \(\displaystyle{ n ^{3} }\), jeśli każdy z elementów tego 10 elementowego ciągu ma \(\displaystyle{ n ^{3} }\) możliwości, to będzie \(\displaystyle{ (n ^{3}) ^{10} }\).
b) Nie jestem pewien tego podpunktu, ale wydaje mi się, że możliwości ułożenia liter a, b, c będzie \(\displaystyle{ 10!}\)(mam też wątpliwość, czy nie powinienem tego podnieść do dziesiątej potęgi)
Zadanie 3: W każdą kratkę szachownicy 3x3 wpisano jedną z liczb: \(\displaystyle{ -1, 0, 1}\), a następnie zsumowano liczby
w każdym wierszu, w każdej kolumnie i na każdej z dwóch przekątnych.
Wykaż, że wśród tych wszystkich sum pewne 2 są równe.
To zadanie wydaje mi się najprostrze, będzie tu trzeba wykorzystać zasadę szufladkową Dirichleta. Mamy szachownicę 3x3, czyli pól do zapełnienia liczbami będzie 9, każde z 9 pól ma 3 możliwe wartości\(\displaystyle{ (-1,0,1)}\), więc możliwości zapełnienia szachownicy jest \(\displaystyle{ 3 ^{9} }\). Teraz należy policzyć ile będzie różnych sum zgodnych z zadaniem. Najmniejszą sumą będzie \(\displaystyle{ -3}\)(ponieważ: \(\displaystyle{ -1+(-1)+(-1)=-3}\)), a największą \(\displaystyle{ 3}\)(ponieważ: \(\displaystyle{ 1+1+1 = 3}\)). Różnych sum jest \(\displaystyle{ 3-(-3)=6}\), z góry widać, że \(\displaystyle{ \frac{3 ^{9}}{6} > 1}\), oznacza to, że na pewno w przynajmniej jednej 'przegródce' znajdzie się więcej niż jeden element, co oznacza, że założenie zadania jest prawdziwe.
Dobrze to rozumiem? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Zadanie 1: Ile jest różnych uporządkowanych czwórek \(\displaystyle{ (a, b, c, d)}\) liczb naturalnych
a. dodatnich,
b. z których dokładnie jedna jest równa 0,
takich, że \(\displaystyle{ a+b+c+d = 12}\)
Uważam, że do zrobienia zadania potrzebny będzie wzór na n wyrazową wariację z powtórzeniami.
Odp. a) \(\displaystyle{ (\frac{n}{2})^{4} }\), ponieważ liczb naturalnych jest \(\displaystyle{ n}\), liczb dodatnich będzie \(\displaystyle{ \frac{n}{2} }\), a że losujemy 4 liczby(myślę, że liczby mogą się powtarzać) robimy \(\displaystyle{ \frac{n}{2} \cdot \frac{n}{2} \cdot \frac{n}{2} \cdot \frac{n}{2} = (\frac{n}{2})^{4}}\)
b) tego nie wiem, bo opcji jest bardzo dużo i nie mam pomysłu jak to policzyć
Zadanie 2: Ile jest różnych 10-elementowych ciągów
a. o wyrazach tworzących zbiór 3-elementowy
b. ternarnych, w których występuje: 5 liter a, 3 litery b i 2 litery c.
a) Korzystając ze wzoru na wariację z powtórzeniami zliczam ile będzie zbiorów spełniających warunek, będzie ich \(\displaystyle{ n ^{3} }\), jeśli każdy z elementów tego 10 elementowego ciągu ma \(\displaystyle{ n ^{3} }\) możliwości, to będzie \(\displaystyle{ (n ^{3}) ^{10} }\).
b) Nie jestem pewien tego podpunktu, ale wydaje mi się, że możliwości ułożenia liter a, b, c będzie \(\displaystyle{ 10!}\)(mam też wątpliwość, czy nie powinienem tego podnieść do dziesiątej potęgi)
Zadanie 3: W każdą kratkę szachownicy 3x3 wpisano jedną z liczb: \(\displaystyle{ -1, 0, 1}\), a następnie zsumowano liczby
w każdym wierszu, w każdej kolumnie i na każdej z dwóch przekątnych.
Wykaż, że wśród tych wszystkich sum pewne 2 są równe.
To zadanie wydaje mi się najprostrze, będzie tu trzeba wykorzystać zasadę szufladkową Dirichleta. Mamy szachownicę 3x3, czyli pól do zapełnienia liczbami będzie 9, każde z 9 pól ma 3 możliwe wartości\(\displaystyle{ (-1,0,1)}\), więc możliwości zapełnienia szachownicy jest \(\displaystyle{ 3 ^{9} }\). Teraz należy policzyć ile będzie różnych sum zgodnych z zadaniem. Najmniejszą sumą będzie \(\displaystyle{ -3}\)(ponieważ: \(\displaystyle{ -1+(-1)+(-1)=-3}\)), a największą \(\displaystyle{ 3}\)(ponieważ: \(\displaystyle{ 1+1+1 = 3}\)). Różnych sum jest \(\displaystyle{ 3-(-3)=6}\), z góry widać, że \(\displaystyle{ \frac{3 ^{9}}{6} > 1}\), oznacza to, że na pewno w przynajmniej jednej 'przegródce' znajdzie się więcej niż jeden element, co oznacza, że założenie zadania jest prawdziwe.
Dobrze to rozumiem? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: 3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
1)
a) \(\displaystyle{ {12-1 \choose 4-1} }\)
b) \(\displaystyle{ 4{12-1 \choose 4-1} }\)
2)
a) \(\displaystyle{ 3^{10}-{3 \choose 2} 2^{10}+{3 \choose 1} 1^{10}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{10!}{5!2!3!} }\)
3) Różnych sum jest 7, a w szachownicy występuje 8 sum.
a) \(\displaystyle{ {12-1 \choose 4-1} }\)
b) \(\displaystyle{ 4{12-1 \choose 4-1} }\)
2)
a) \(\displaystyle{ 3^{10}-{3 \choose 2} 2^{10}+{3 \choose 1} 1^{10}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{10!}{5!2!3!} }\)
3) Różnych sum jest 7, a w szachownicy występuje 8 sum.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: 3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
Obawiam się, że tu nie ma schematów. Czytaj uważnie treść zadań aby być pewnym o co nas pytają, i zastanów się co, z poznanych metod, można zastosować . Wraz z praktyką przyjdzie i rutyna, i automatyzm, i pewność odpowiedzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: 3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
Tutaj chyba ciekawszy byłoby przypadek, w którym nie uwzględnia się sumowań po jednej, albo obu przekątnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2021, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: 3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
A mógłbyś powiedzieć jak doszedłeś do rozwiązania zadania 1szego i 2 podpunkt a? Drugie już podpunkt b oraz zadanie 3 już rozpracowałem, a na te dwa nie ma pomysłu
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: 3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
Co do zadania pierwszego to wyjaśnienie znajdziesz tu :
(przekopiowałem to z kombinatoryka pytanie ).
Wynik 2a to zastosowanie zasady włączeń i wyłączeń.
Od wszystkich 10 wyrazowych ciągów w których mogą występować pewne trzy elementy odejmuję 10 wyrazowe ciągi w których mogą występować dwa z tych trzech elementów, i dodaję nadmiarowo odjęte ciągi 10 wyrazowe ciągi w których występuje jeden element.
1) Zakładam że istnieje układ 7 różnych sum (od -3 do 3), w tym jedna na przekątnej.
Niewątpliwie suma 3 ( 1,1,1) nie może się przecinać z sumą -3 (-1,-1,-1) , więc układy te { ( 1,1,1) i (-1,-1,-1) } muszą być równoległe. Trzecim równoległym musi być suma 0 z elementami (-1,0,1) , lecz wtedy prostopadłe do nich sumy to -1 , 0 oraz 1 co daje powtarzającą się sumę 0 . Teza jest prawdziwa bo układ 7 różnych sum (od -3 do 3), w tym jednej na przekątnej nie istnieje.
2) Zakładam że istnieje układ 6 różnych sum na wierszach i kolumnach szachownicy. Z 1) wynika, że taki układ nie może jednocześnie zawierać sumy 3 ( 1,1,1) i sumy -3 (-1,-1,-1). Zawiera więc sześć sum :
a) -3,-2,-1,0,1,2
b) -2,-1,0,1,2,3
jednak żadna suma z tych sum nie jest podzielna przez 2 , co sprawia że taki układ nie istnieje.
KLIK:
Wynik 2a to zastosowanie zasady włączeń i wyłączeń.
Od wszystkich 10 wyrazowych ciągów w których mogą występować pewne trzy elementy odejmuję 10 wyrazowe ciągi w których mogą występować dwa z tych trzech elementów, i dodaję nadmiarowo odjęte ciągi 10 wyrazowe ciągi w których występuje jeden element.
Tezę łatwo wykazać przez brak kontrprzykładu.
1) Zakładam że istnieje układ 7 różnych sum (od -3 do 3), w tym jedna na przekątnej.
Niewątpliwie suma 3 ( 1,1,1) nie może się przecinać z sumą -3 (-1,-1,-1) , więc układy te { ( 1,1,1) i (-1,-1,-1) } muszą być równoległe. Trzecim równoległym musi być suma 0 z elementami (-1,0,1) , lecz wtedy prostopadłe do nich sumy to -1 , 0 oraz 1 co daje powtarzającą się sumę 0 . Teza jest prawdziwa bo układ 7 różnych sum (od -3 do 3), w tym jednej na przekątnej nie istnieje.
2) Zakładam że istnieje układ 6 różnych sum na wierszach i kolumnach szachownicy. Z 1) wynika, że taki układ nie może jednocześnie zawierać sumy 3 ( 1,1,1) i sumy -3 (-1,-1,-1). Zawiera więc sześć sum :
a) -3,-2,-1,0,1,2
b) -2,-1,0,1,2,3
jednak żadna suma z tych sum nie jest podzielna przez 2 , co sprawia że taki układ nie istnieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: 3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
???kerajs pisze: ↑15 sty 2021, o 19:08
2) Zakładam że istnieje układ 6 różnych sum na wierszach i kolumnach szachownicy. Z 1) wynika, że taki układ nie może jednocześnie zawierać sumy 3 ( 1,1,1) i sumy -3 (-1,-1,-1). Zawiera więc sześć sum :
a) -3,-2,-1,0,1,2
b) -2,-1,0,1,2,3
jednak żadna suma z tych sum nie jest podzielna przez 2 , co sprawia że taki układ nie istnieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: 3 zadania z zagadnienia kombinatoryki i zliczania
Kerajsowi chodzi zapewne o to, że każda liczba jest liczona dwukrotnie (raz jako element kolumny, a drugi raz jako element wiersza), dlatego też suma sum wszystkich wierszy i kolumn będzie parzysta. Jednak zarówno suma liczb w podpunkcie a) oraz b) (czyli suma sum) parzysta nie jest.