Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
perfectmathew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 sty 2021, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: perfectmathew »

Obliczyć niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników połączonych zgodnie z poniższymi schematami przy założeniu, że przekaźniki działają niezależnie i niezawodność każdego z nich wynosi p.
Schemat:

Kod: Zaznacz cały

https://i.imgur.com/xOhGMhy.png
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: kerajs »

a)
\(\displaystyle{ p\left( 1- \left( 1-p\right)^2 \right) p }\)
b)
\(\displaystyle{ 1- \left( 1-p^2\right)^2 }\)
c)
\(\displaystyle{ \left( 1- \left( 1-p^2\right)^2 \right) p }\)
majakowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 sty 2021, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15

Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: majakowski »

Skąd wytrzasnąłeś te wzory???
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: a4karo »

Zapewne pomyślał. Zrób to samo
majakowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 sty 2021, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15

Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: majakowski »

Co ma wspólnego zawodność lub niezawodność z kwadratami...
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: Janusz Tracz »

A jakie jest p-stwo, że \(\displaystyle{ 2}\) razy pod rząd wypadnie reszka w doświadczeniu polegającym na \(\displaystyle{ 2}\) krotnym rzucie monetą? Analogicznie jakie p-stwo, że linia z dwoma przekaźnikami w szeregu zawiedzie.
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: albanczyk123456 »

Można to zadania rozwiązać trochę prościej, mianowicie albo układ okaże się niezawodny albo nie. Więc prawdopodobieństwo możemy uznać za 0.5.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników

Post autor: a4karo »

To prawie tak jak ze zdaniem "albo gadasz bzdury albo nie", tyle że tu szanse są 1:0 :o :o :o
ODPOWIEDZ