1. Mamy \(\displaystyle{ 13}\) kawałków różnych ciast rozkładamy je na talerze tak, aby na każdym było co najwyżej \(\displaystyle{ 5}\) kawałków. Na ile sposobów możemy rozłożyć kawałki ciast?
\(\displaystyle{ a)\ P(13,5) + P(13,4) + P(13,3) + P(13,2)}\)
\(\displaystyle{ b)\ P(13,5) + P(13,4) + P(13,3) + P(13,2) + 1}\)
\(\displaystyle{ c)\ P(13,8)}\)
\(\displaystyle{ d)\ P(13,1+2+3+4+5)}\)
\(\displaystyle{ e)\ P^5(12)}\)
2. Ile jest najkrótszych dróg z A do B nieprzechodzących przez pionowy, pogrubiony odcinek?
a) \(\displaystyle{ {8\choose 3} \cdot {3\choose 1}}\)
b) \(\displaystyle{ {12\choose 5} - {8\choose 3}}\)
c) \(\displaystyle{ {12\choose 5} - {8\choose 3}\cdot {3\choose 1}}\)
d)\(\displaystyle{ {12\choose 5} \cdot {8\choose 3}\cdot {3\choose 1}}\)
e) brak dobrej odp
Na ile sposobów?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 gru 2020, o 00:02
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Na ile sposobów?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, o 00:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Na ile sposobów?
Ad 2)
Poprawną jest odpowiedź C.
Od wszystkich najkrótszych dróg (składających się z 12 odcinków , w tym 5 pionowych) odejmuję te które przechodzą przez pionowy pogrubiony odcinek.
Ad 1)
Co oznaczasz przez \(\displaystyle{ P(k,m)}\) i \(\displaystyle{ P(k)}\) ?
Poprawną jest odpowiedź C.
Od wszystkich najkrótszych dróg (składających się z 12 odcinków , w tym 5 pionowych) odejmuję te które przechodzą przez pionowy pogrubiony odcinek.
Ad 1)
Co oznaczasz przez \(\displaystyle{ P(k,m)}\) i \(\displaystyle{ P(k)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 gru 2020, o 00:02
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Na ile sposobów?
No to jak chcesz rozwiązać zadanie, w którym nie jesteś pewna oznaczeń? Musisz to najpierw upewnić się.
JK
JK