W kolejce stoi \(\displaystyle{ 35}\) osób, \(\displaystyle{ 3}\) określone osoby stoją koło siebie w ustalonej kolejności i \(\displaystyle{ 10}\) określonych osób stoi koło siebie w dowolnej kolejności. Na ile sposobów mogą się ustawić te osoby?
\(\displaystyle{ a)\ 24!\cdot 10!\cdot 3!\\
b)\ 24!\cdot 10!\\
c)\ 22!\cdot 10!\cdot 3!\\
d)\ 22!\cdot 10!\\
e)\ 13!\cdot 22!}\)
na ile sposobów mogą się ustawic w kolejce?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 gru 2020, o 00:02
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
na ile sposobów mogą się ustawic w kolejce?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2020, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: na ile sposobów mogą się ustawic w kolejce?
\(\displaystyle{ 1 \cdot 10! \cdot 24!}\)
ilość ustawień wybranych 3 osób *ilość ustawień wybranych 10 osób*ilość przestawień elementu 3osobowego, elementu 10osobowego i 22 elementów jednoosobowych (będących pozostałymi osobami)
ilość ustawień wybranych 3 osób *ilość ustawień wybranych 10 osób*ilość przestawień elementu 3osobowego, elementu 10osobowego i 22 elementów jednoosobowych (będących pozostałymi osobami)