Grafy planarne
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Grafy planarne
Dla jakiego \(\displaystyle{ n}\) istnieje graf \(\displaystyle{ G}\) o \(\displaystyle{ n}\) wierzchołkach taki, że zarówno \(\displaystyle{ G}\) jak i uzupełnienie \(\displaystyle{ G}\) są planarne ?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Grafy planarne
Jest takie kryterium planarności:
\(\displaystyle{ m \le 3n-6}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) - krawędzie, \(\displaystyle{ n}\) - wierzchołki
\(\displaystyle{ \overline{G}= {n \choose 2} -m }\)
Tyle ma krawędzi dopełnienie grafu \(\displaystyle{ G}\)
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} -m \le 3n-6}\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} \le m+3n-6 \le 6n-12}\)
z tej nierówności wyjdzie:
\(\displaystyle{ n \le 10}\)
\(\displaystyle{ m \le 3n-6}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) - krawędzie, \(\displaystyle{ n}\) - wierzchołki
\(\displaystyle{ \overline{G}= {n \choose 2} -m }\)
Tyle ma krawędzi dopełnienie grafu \(\displaystyle{ G}\)
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} -m \le 3n-6}\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} \le m+3n-6 \le 6n-12}\)
z tej nierówności wyjdzie:
\(\displaystyle{ n \le 10}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy