Niech \(\displaystyle{ cr(G)}\) będzie minimalną możliwie liczbą przecięć krawędzi w przedstawieniu na płaszczyźnie grafu \(\displaystyle{ G}\); tj. gdy np. \(\displaystyle{ G}\) jest planarny to \(\displaystyle{ cr(G)=0}\), \(\displaystyle{ cr(K_{3,3})=1}\) itd.
Wyznaczyć \(\displaystyle{ cr(G)}\) dla tych grafów:
graf Petersena
kostka \(\displaystyle{ Q_4}\)
graf Heawooda
dwudzielnego \(\displaystyle{ K_{2,4}}\)
\(\displaystyle{ 2n }\) kąta foremnego; krawędziami są jego boki i przekątne główne
\(\displaystyle{ K_6 }\)
Przecięcia w grafie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Przecięcia w grafie
Otóż w tym zadaniu nasunęła mi się jedna myśl ponieważ stopnie wierzchołków każdego z tych grafów są właściwie takie same, więc, żeby określić, ile wynosi: \(\displaystyle{ cr(G)}\) wykonuję sobie w zeszycie rysunki a ponieważ nie chce mi się tu rysować to może opowiem:
np.: dla grafu o stopniu wierzchołka trzy niech będzie to graf Petersena zaznacza sobie środek będący jednym punktem grafu i od tego środka rysuję sobie trzy półproste o początku w tym punkcie na każdej z tych półprostych zaznaczam po trzy wierzchołki grafu nie licząc tego środkowego...
łatwo sobie to rozrysować tak aby zobaczyć, że dla tego grafu żadna z krawędzi nie musi się przecinać z żadną a co za tym idzie \(\displaystyle{ cr(P)=0}\)
W kostce czterowymiarowej mamy: 16 wierzchołków, 32 krawędzie co łatwo sprawdzić, co daje nam, że z każdego wierzchołka wychodzi dokładnie cztery krawędzie, jak łatwo stwierdzić, jest to graf dwudzielny o dwóch składowych spójnych , rysując jedną składową w sposób opisany powyżej z tymże ze środka wychodzą cztery półproste o wspólnym początku i na trzech półprostych zaznaczam po cztery wierzchołki a na czwartej trzy, i bawiąc się w rysowanie można zauważyć, że \(\displaystyle{ cr(Q_{4})=1}\).
W grafie o 2n wierzchołkach z głównymi przekątnymi w sposób analogiczny jak w pierwszym przykładzie bo stopień każdego wierzchołka wynosi 3 ...
Liczba przecięć daje zero...
Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
W grafie Heawooda bardzo specyficzny graf stopień każdego wierzchołka trzy a więc sposób analogiczny jak wyżej , wierzchołków jest czternaście ,
wychodzi mi trzy przecięcia....
Reasumując wydaje się to chyba najbardziej ludzki i organoleptyczny sposób sprawdzania planarności...
Dodano po 8 minutach 48 sekundach:
W grafie dwudzielnym natomiast \(\displaystyle{ K_{2,4}}\) zakładając, że jest to graf pełny otrzymuję chcąc nie chcąc...
\(\displaystyle{ cr(K_{2,4})=0}\)
Dodano po 9 minutach 56 sekundach:
Natomiast w \(\displaystyle{ cr(K_{6})=3}\) - jest to graf pełny...
Dodano po 13 godzinach 16 minutach 56 sekundach:
Przepraszam co do kostki czterowymiarowej ale to nie będzie graf dwurzędowy bo to by nie było jest to graf regularny , każdy wierzchołek rzędu 4...
Liczba cr chyba raczej dwa...
np.: dla grafu o stopniu wierzchołka trzy niech będzie to graf Petersena zaznacza sobie środek będący jednym punktem grafu i od tego środka rysuję sobie trzy półproste o początku w tym punkcie na każdej z tych półprostych zaznaczam po trzy wierzchołki grafu nie licząc tego środkowego...
łatwo sobie to rozrysować tak aby zobaczyć, że dla tego grafu żadna z krawędzi nie musi się przecinać z żadną a co za tym idzie \(\displaystyle{ cr(P)=0}\)
W kostce czterowymiarowej mamy: 16 wierzchołków, 32 krawędzie co łatwo sprawdzić, co daje nam, że z każdego wierzchołka wychodzi dokładnie cztery krawędzie, jak łatwo stwierdzić, jest to graf dwudzielny o dwóch składowych spójnych , rysując jedną składową w sposób opisany powyżej z tymże ze środka wychodzą cztery półproste o wspólnym początku i na trzech półprostych zaznaczam po cztery wierzchołki a na czwartej trzy, i bawiąc się w rysowanie można zauważyć, że \(\displaystyle{ cr(Q_{4})=1}\).
W grafie o 2n wierzchołkach z głównymi przekątnymi w sposób analogiczny jak w pierwszym przykładzie bo stopień każdego wierzchołka wynosi 3 ...
Liczba przecięć daje zero...
Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
W grafie Heawooda bardzo specyficzny graf stopień każdego wierzchołka trzy a więc sposób analogiczny jak wyżej , wierzchołków jest czternaście ,
wychodzi mi trzy przecięcia....
Reasumując wydaje się to chyba najbardziej ludzki i organoleptyczny sposób sprawdzania planarności...
Dodano po 8 minutach 48 sekundach:
W grafie dwudzielnym natomiast \(\displaystyle{ K_{2,4}}\) zakładając, że jest to graf pełny otrzymuję chcąc nie chcąc...
\(\displaystyle{ cr(K_{2,4})=0}\)
Dodano po 9 minutach 56 sekundach:
Natomiast w \(\displaystyle{ cr(K_{6})=3}\) - jest to graf pełny...
Dodano po 13 godzinach 16 minutach 56 sekundach:
Przepraszam co do kostki czterowymiarowej ale to nie będzie graf dwurzędowy bo to by nie było jest to graf regularny , każdy wierzchołek rzędu 4...
Liczba cr chyba raczej dwa...
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Przecięcia w grafie
A mógłbyś pokazać grafikę to obrazującą.arek1357 pisze: ↑21 paź 2020, o 08:12 np.: dla grafu o stopniu wierzchołka trzy niech będzie to graf Petersena zaznacza sobie środek będący jednym punktem grafu i od tego środka rysuję sobie trzy półproste o początku w tym punkcie na każdej z tych półprostych zaznaczam po trzy wierzchołki grafu nie licząc tego środkowego...
łatwo sobie to rozrysować tak aby zobaczyć, że dla tego grafu żadna z krawędzi nie musi się przecinać z żadną a co za tym idzie \(\displaystyle{ cr(P)=0}\)
Z tego co mi wiadomo, to graf Petersena nie jest planarny, a mi (mimo kilku prób) nie udaje się zejść poniżej dwóch przecięć.
PS
Potwierdzam że graf dwudzielny 2,4 jest planarny, a dla kliki 6 rysunki sugerują 3 przecięcia.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Przecięcia w grafie
Ok pokażę jakiś rysunek
Dodano po 19 minutach 18 sekundach:
zapodaję dla Petersena:
Dodano po 4 minutach 53 sekundach:
Przepraszam za szpetotę rysunku, dla pozostałych jest podobnie...
Dodano po 6 minutach 56 sekundach:
Możliwe że to nie jest graf Petersena tylko dwurzędowy
Dodano po 3 minutach :
istotnie Peterson ma cr=2
Dodano po 19 minutach 18 sekundach:
zapodaję dla Petersena:
Dodano po 4 minutach 53 sekundach:
Przepraszam za szpetotę rysunku, dla pozostałych jest podobnie...
Dodano po 6 minutach 56 sekundach:
Możliwe że to nie jest graf Petersena tylko dwurzędowy
Dodano po 3 minutach :
istotnie Peterson ma cr=2
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: Przecięcia w grafie
Jeszcze inny problem: Czy istnieje graf w którym \(\displaystyle{ cr(G)= 5}\) i dla którego po usunięcu jednej krawędzi będzie planarny ?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: Przecięcia w grafie
może jakiś rysunek i/lub jego opis...Przepraszam co do kostki czterowymiarowej ale to nie będzie graf dwurzędowy bo to by nie było jest to graf regularny , każdy wierzchołek rzędu 4...
Liczba cr chyba raczej dwa...