prosze o pomoc bo nie wiem jak to zrobic oto zadanie musze miec na jutro oto ono-
z talii 52 kart losujemy jedna karte. na ile sposobow mozemy wyciagnac:
a)dowolna figure
b)krola
c)pika
d)karte czerwona
czy ktos mogby wytlumaczyc jak to zrobic prosze
kombinacje z 52kartami
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
kombinacje z 52kartami
Wszystkich możliwych zdarzeń jest \(\displaystyle{ 52}\).
Figur masz: \(\displaystyle{ 16}\), czyli \(\displaystyle{ P(A)=\frac{16}{52}=\frac{4}{13}}\).
Podobnie spróbuj zrobić pozostałe przykłady.
Figur masz: \(\displaystyle{ 16}\), czyli \(\displaystyle{ P(A)=\frac{16}{52}=\frac{4}{13}}\).
Podobnie spróbuj zrobić pozostałe przykłady.