Na ile sposobów mozna rodzielic 13 jednakowych procesow pomiedzy 5 jednakowych procesorow tak,aby na jednym z nich zostaly wykonane dokladie 3 procesy?
Rozdzielic trzeba wszystkie procesy, zaden z procesorow nie moze pozostac bezczynny i kazdy proces musi byc w calosci wykonany na jednym Procesorze.
Czy dobrze rozumiem,ze 1 procesor bierze 3 procesy, wiec zostaje 10 procesow i 4 procesory, wiec rozpisuje P(10,4) i to jest wynik?
na ile sposobow mozna rozdzielic procesy?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 wrz 2020, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: na ile sposobow mozna rozdzielic procesy?
Czym jest:
Przypuszczam , że dla nierozróżnialnych procesorów wynik to 9, a dla rozróżnialnych 295.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 wrz 2020, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
Re: na ile sposobow mozna rozdzielic procesy?
Procesy i procesory sa nierozroznialne. Mam na mysli podzial liczby ktory sie rozpisuje tym wzorem \(\displaystyle{ P(n,k) = P(n-1,k-1)+P(n-k,k)}\). \(\displaystyle{ P(10,4)}\) daje \(\displaystyle{ 9}\) jak odczytuje wynik z tabeli. A jak to rozpisac jesli jesli by byky rozroznialne zeby uzyskac wynik \(\displaystyle{ 295}\)?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2020, o 19:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: na ile sposobow mozna rozdzielic procesy?
Czyli były to partycje, więc sugerowane rozwiązanie było jak najbardziej poprawne.
Ja, gdyż rozkłada się małą liczbę, zwyczajnie wypisałem możliwe rozkłady:
\(\displaystyle{ (7,3,1,1,1)\\
(6,3,2,1,1)\\
(5,3,3,1,1)\\
(5,3,2,2,1)\\
(4,4,3,1,1)\\
(4,3,3,2,1)\\
(4,3,2,2,2)\\
(3,3,3,3,1)\\
(3,3,3,2,2)}\)
I je zliczyłem.
Potem dopisałem ilość permutacji między pięcioma elementami w każdym z rozkładów:
\(\displaystyle{ (7,3,1,1,1) \ | \ 20 \\
(6,3,2,1,1) \ | \ 60 \\
(5,3,3,1,1) \ | \ 30 \\
(5,3,2,2,1) \ | \ 60 \\
(4,4,3,1,1) \ | \ 30 \\
(4,3,3,2,1) \ | \ 60 \\
(4,3,2,2,2) \ | \ 20 \\
(3,3,3,3,1) \ | \ 5 \\
(3,3,3,2,2) \ | \ 10 }\)i je zsumowałem.
Do tego samego wyniku możesz dojść bardziej wyszukaną metodą, choćby z zasady włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} {10-1 \choose 4-1}-{5 \choose 2} {7-1 \choose 3-1}+{5 \choose 3} {4-1 \choose 2-1}-{5 \choose 4} {1-1 \choose 1-1}=....=295 }\)
Ja, gdyż rozkłada się małą liczbę, zwyczajnie wypisałem możliwe rozkłady:
\(\displaystyle{ (7,3,1,1,1)\\
(6,3,2,1,1)\\
(5,3,3,1,1)\\
(5,3,2,2,1)\\
(4,4,3,1,1)\\
(4,3,3,2,1)\\
(4,3,2,2,2)\\
(3,3,3,3,1)\\
(3,3,3,2,2)}\)
I je zliczyłem.
Potem dopisałem ilość permutacji między pięcioma elementami w każdym z rozkładów:
\(\displaystyle{ (7,3,1,1,1) \ | \ 20 \\
(6,3,2,1,1) \ | \ 60 \\
(5,3,3,1,1) \ | \ 30 \\
(5,3,2,2,1) \ | \ 60 \\
(4,4,3,1,1) \ | \ 30 \\
(4,3,3,2,1) \ | \ 60 \\
(4,3,2,2,2) \ | \ 20 \\
(3,3,3,3,1) \ | \ 5 \\
(3,3,3,2,2) \ | \ 10 }\)i je zsumowałem.
Do tego samego wyniku możesz dojść bardziej wyszukaną metodą, choćby z zasady włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} {10-1 \choose 4-1}-{5 \choose 2} {7-1 \choose 3-1}+{5 \choose 3} {4-1 \choose 2-1}-{5 \choose 4} {1-1 \choose 1-1}=....=295 }\)