kombinatoryka - zadanie z podziałem malzenstw
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 wrz 2020, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
kombinatoryka - zadanie z podziałem malzenstw
Mamy do dyspozycji 6 osób, wśród ktorych sa dwie pary malzenskie. Na ile sposobow mozna rozdzielic wszystkie te osoby na trzy zespoły tak, zeby malzonkowie z kazdej pary zostali rozdzieleni do roznych zespolow?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: kombinatoryka - zadanie z podziałem malzenstw
Oznaczę osoby przez: A, a, B, b, C, D ; gdzie ta sama mała i duża litera wskazuje małżeństwo.
1) Można zwyczajnie wypisać możliwe podziały i je zliczyć.
2) Szukana liczba podziałów to różnica między zdarzeniami w których B i b są w różnych zespołach , a zdarzeniami w których B i b są w różnych zespołach i małżeństwo Aa w trzecim.
\(\displaystyle{ il=4\cdot 3-2=10}\)
1) Można zwyczajnie wypisać możliwe podziały i je zliczyć.
2) Szukana liczba podziałów to różnica między zdarzeniami w których B i b są w różnych zespołach , a zdarzeniami w których B i b są w różnych zespołach i małżeństwo Aa w trzecim.
\(\displaystyle{ il=4\cdot 3-2=10}\)