Cześć, mam problem z zadaniem:
Z rodziny wszystkich \(\displaystyle{ 10}\)-elementowych podzbiorów zbioru liczb \(\displaystyle{ \{1,2,3,...,50\}}\) wybrano \(\displaystyle{ 500}\) podzbiorów. Uzasadnić że wśród nich znajdują się co najmniej dwa o jednakowej sumie.
Doszedłem do wniosków że istnieje \(\displaystyle{ 10272278170}\) możliwych takich podzbiorów. Maksymalna suma to \(\displaystyle{ 455}\), a minimalna to \(\displaystyle{ 55}\) więc jest \(\displaystyle{ 401}\) możliwych sum. Niestety nie mam pomysłu co dalej. Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Zasada Dirichleta
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 cze 2020, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 24
- Podziękował: 3 razy
Zasada Dirichleta
Ostatnio zmieniony 16 cze 2020, o 16:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Zasada Dirichleta
To, ile jest wszystkich możliwych podzbiorów, nie ma szczególnego znaczenia (chyba że próbowałbyś przeprowadzić jakiś dowód nie wprost w pewien szczególny sposób), ponieważ z treści zadania wiemy, że wybrano \(\displaystyle{ 500}\) z nich.
Ale już prawie rozwiązałeś. Tak, najmniejsza możliwa suma to \(\displaystyle{ 1+2+\ldots+10=55}\), a największa to \(\displaystyle{ 41+42+\ldots+50=5\cdot 91=455}\), to się zgadza. Skoro jest \(\displaystyle{ 500}\) wybranych podzbiorów, w szczególności jakkolwiek więcej niż \(\displaystyle{ 401}\), a możliwych sum jest \(\displaystyle{ 401}\), to z zasady szufladkowej Dirichleta pewne dwa podzbiory będą miały taką samą sumę elementów.
Ale już prawie rozwiązałeś. Tak, najmniejsza możliwa suma to \(\displaystyle{ 1+2+\ldots+10=55}\), a największa to \(\displaystyle{ 41+42+\ldots+50=5\cdot 91=455}\), to się zgadza. Skoro jest \(\displaystyle{ 500}\) wybranych podzbiorów, w szczególności jakkolwiek więcej niż \(\displaystyle{ 401}\), a możliwych sum jest \(\displaystyle{ 401}\), to z zasady szufladkowej Dirichleta pewne dwa podzbiory będą miały taką samą sumę elementów.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy