Liczba najkrótszych dróg w kracie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
krokiet97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2020, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Liczba najkrótszych dróg w kracie

Post autor: krokiet97 »

Po powyższych kratach poruszamy się tylko w prawo lubdo góry(lub do środka w przypadku trójwymiarowej kraty).

Kod: Zaznacz cały

https://ibb.co/Sc3JJr8


Jak policzyć liczbę różnych dróg z np. punktu B do D? Albo z A do B?

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego, nie jest to moja praca domowa, po prostu uczę się na kolokwium a na rozwiązanych przykładach najłatwiej się uczyć.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: Liczba najkrótszych dróg w kracie

Post autor: Janusz Tracz »

Można się zastanowić ile jest ciągów złożonych z \(\displaystyle{ n+k+\ell}\) elementów takich, że \(\displaystyle{ \underbrace{ \uparrow } _{n\text{ razy}}, \underbrace{ \rightarrow } _{k\text{ razy}} ,\underbrace{ \odot } _{\ell\text{ razy}}}\). Taki ciąg koduje poruszanie się na prostopadłościennej siatce w taki sposób, że wyraz \(\displaystyle{ \uparrow }\) mówi aby iść w górę, wyraz \(\displaystyle{ \rightarrow}\) aby iść w prawo a \(\displaystyle{ \odot}\) aby iść w głąb siatki. Pytanie zatem ile jest istotnie różnych ustawiań tych symboli. Można to zliczyć rozważając permutację wszystkich a potem dzieląc przez permutację tych samych elementów co daje:

\(\displaystyle{ \text{liczba dróg w prostopadłościanie } \left( n \times k \times \ell\right) = \frac{\left( n+k+\ell\right)! }{n!k!\ell!} }\)

od razu uogólniłem ten wzór aby teraz było łatwo zliczyć drogi w prostokącie. Kładąc \(\displaystyle{ \ell=0}\) liczba dróg w prostokącie to:

\(\displaystyle{ \text{liczba dróg w prostokącie } \left( n \times k\right) = \frac{\left( n+k\right)! }{n!k!} }\)
ODPOWIEDZ