Rozwiąż rekurencje.
\(\displaystyle{ a_{0} = 1, a_{1} = 2\\
a_{n}=-a_{n-2}+1}\)
rekurencja
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 28 maja 2020, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 6 razy
rekurencja
Ostatnio zmieniony 6 cze 2020, o 20:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: rekurencja
\(\displaystyle{ a_{0} = 1, a_{1} = 2\\
a_{n}=-a_{n-2}+1\\
A\left( x\right) = \sum_{n=0}^{ \infty }a_{n}x^{n} \\
\sum_{n=2}^{ \infty }a_{n}x^{n} = \sum_{n=2}^{ \infty }\left( -a_{n-2}\right) x^{n} + \sum_{n=2}^{ \infty }x^{n} \\
\sum_{n=2}^{ \infty }a_{n}x^{n} =-x^{2}\left(\sum_{n=2}^{ \infty }a_{n-2}x^{n-2} \right) + \frac{x^2}{1-x} \\
\sum_{n=0}^{ \infty }a_{n}x^{n}-1-2x =-x^{2}\left(\sum_{n=0}^{ \infty }a_{n}x^{n} \right) + \frac{x^2}{1-x} \\
\left( 1+x^2\right)A\left( x\right)=1+2x+ \frac{x^2}{1-x} \\
\left( 1+x^2\right)A\left( x\right)=\frac{\left( 1+2x\right)\left( 1-x\right)+x^2 }{\left( 1-x\right) }\\
A\left( x\right) = \frac{1-x+2x-2x^2+x^2}{\left( 1-x\right)\left( 1+x^2\right) } \\
A\left( x\right) = \frac{1+x-x^2}{\left( 1-x\right)\left( 1+x^2\right) } \\
\frac{1+x-x^2}{\left( 1-x\right)\left( 1+x^2\right) } =\frac{A}{1-x}+ \frac{B}{1-ix} + \frac{C}{1+ix} \\
1+x-x^2=A\left( 1+x^2\right) +B\left( 1-x\right)\left( 1+ix\right) +C\left( 1-x\right)\left( 1-ix\right) \\
}\)
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{10} }{2}\cos{\left( \frac{\pi}{2}n-\arctan\left( 3\right) \right) } }\)
a_{n}=-a_{n-2}+1\\
A\left( x\right) = \sum_{n=0}^{ \infty }a_{n}x^{n} \\
\sum_{n=2}^{ \infty }a_{n}x^{n} = \sum_{n=2}^{ \infty }\left( -a_{n-2}\right) x^{n} + \sum_{n=2}^{ \infty }x^{n} \\
\sum_{n=2}^{ \infty }a_{n}x^{n} =-x^{2}\left(\sum_{n=2}^{ \infty }a_{n-2}x^{n-2} \right) + \frac{x^2}{1-x} \\
\sum_{n=0}^{ \infty }a_{n}x^{n}-1-2x =-x^{2}\left(\sum_{n=0}^{ \infty }a_{n}x^{n} \right) + \frac{x^2}{1-x} \\
\left( 1+x^2\right)A\left( x\right)=1+2x+ \frac{x^2}{1-x} \\
\left( 1+x^2\right)A\left( x\right)=\frac{\left( 1+2x\right)\left( 1-x\right)+x^2 }{\left( 1-x\right) }\\
A\left( x\right) = \frac{1-x+2x-2x^2+x^2}{\left( 1-x\right)\left( 1+x^2\right) } \\
A\left( x\right) = \frac{1+x-x^2}{\left( 1-x\right)\left( 1+x^2\right) } \\
\frac{1+x-x^2}{\left( 1-x\right)\left( 1+x^2\right) } =\frac{A}{1-x}+ \frac{B}{1-ix} + \frac{C}{1+ix} \\
1+x-x^2=A\left( 1+x^2\right) +B\left( 1-x\right)\left( 1+ix\right) +C\left( 1-x\right)\left( 1-ix\right) \\
}\)
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{10} }{2}\cos{\left( \frac{\pi}{2}n-\arctan\left( 3\right) \right) } }\)