Grafy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
welik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 sty 2020, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 4 razy

Grafy

Post autor: welik »

Witam
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu takich zadań z grafów

Udowodnić, że każdy graf prosty, który ma \(\displaystyle{ n}\) wierzchołków i więcej niż \(\displaystyle{ \frac{(n−1)(n−2)}{2} }\) krawędzi jest grafem spójnym.
Kompletnie nie wiem jak do tego podejść.

Zbadać, które z poniższych zdań jest prawdziwe.
a) Wszystkie grafy proste o 5 wierzchołkach i 9 krawędziach są izomorficzne.
mam kilka takich podpunktów, prosiłbym o przykładowe rozwiązanie a resztę zrobie sam

Zbadać, które z poniższych zdań dotyczących grafów prostych jest prawdziwe.
a) Niespójny graf bez cykli o 10 krawędziach ma więcej niż 11 wierzchołków.
Tu też prosiłbym o wskazówki do jednego, a reszte spróbuje sam

Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 30 maja 2020, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Grafy

Post autor: kerajs »

welik pisze: 30 maja 2020, o 22:22 Udowodnić, że każdy graf prosty, który ma \(\displaystyle{ n}\) wierzchołków i więcej niż \(\displaystyle{ \frac{(n−1)(n−2)}{2} }\) krawędzi jest grafem spójnym.
1) jeden wierzchołek jest izolowany
Graf pełny o \(\displaystyle{ n-1 }\) wierzchołkach ma \(\displaystyle{ \frac{(n−1)(n−2)}{2} }\) krawędzi. Skoro krawędzi jest więcej to nie można odizolować jednego wierzchołka.
2) graf to dwa izolowane od siebie podgrafy o \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ n-k}\) wierzchołkach.
Tu policz ile krawędzi ma \(\displaystyle{ K_ k}\) i \(\displaystyle{ K_{n-k}}\)
3) 3 lub więcej izolowanych podgrafów
…..
welik pisze: 30 maja 2020, o 22:22 a) Wszystkie grafy proste o 5 wierzchołkach i 9 krawędziach są izomorficzne.
Graf pełny o 5 wierzchołkach ma 10 krawędzi, więc przeetykietowanie takiego grafu pozbawionego jednej krawędzi jest zawsze możliwe.
welik pisze: 30 maja 2020, o 22:22 a) Niespójny graf bez cykli o 10 krawędziach ma więcej niż 11 wierzchołków.
1. Graf niespójny zawiera co najmniej 2 izolowane podgrafy.
2. Jeśli graf spójny o k wierzchołkach nie zawiera cyklu to posiada on \(\displaystyle{ k-1}\) krawędzi.
3. Jeśli graf o k wierzchołkach nie zawiera cyklu to posiada on co najwyżej \(\displaystyle{ k-1}\) krawędzi.
Dzieląc graf na dwa (wzajemnie izolowane) spójne podgrafy o \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ 10-n}\) krawędziach potrzeba \(\displaystyle{ n+1}\) i \(\displaystyle{ 10-n+1}\) (razem 12) wierzchołków
Dzieląc graf na trzy (wzajemnie izolowane) spójne podgrafy o \(\displaystyle{ n}\), \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ 10-n-m}\)krawędziach potrzeba … .
itd
ODPOWIEDZ